ДРЖАВИ ДУГУЈУ 132,8 МИЛИОНА КМ :: Semberija INFO ::

 

ДРЖАВИ ДУГУЈУ 132,8 МИЛИОНА КМ


Foto:Dejan Božić/RAS Srbija
Десет највећих дужника за порез на додату вриједност у Босни и Херцеговини дугују око 132,8 милиона конвертибилних марака, а међу њима има и активних предузећа која нормално функционишу.

Ово је показала листа ПДВ дужника, који је објавила Управа за индиректно опорезивање након дужег периода, а податке нису објављивали из техничких разлога.

Највећи дужник је КЈКП Грасс доо Сарајево, фирма надлежна за градски јавни саобраћај, са дугом од око 29,9 милиона марака.

Одмах иза се налази БНТ Ковачница дд Нови Травник, који дугује на име пореза на додату вриједност 29,1 милион КМ, а ријеч је фирми која производи машине и хидраулику. Трећи највећи дужник јесте Сарајевска пивара, од које Управа за индиректно опорезивање потражује 15,7 милиона КМ-

Четврти највећи дужник Боб-Про доо Читлук са дугом од 13,3 милиона КМ, а пети је чувени МБ – Кекеровић доо Лакташи, који дугује 13,1 милион КМ.

Ова несолвентна компанија дугује и Пореској управи РС више од милион КМ, а због утаје пореза и доприноса осуђен је власник. Нико не зна како ће држава, односно њене двије пореске институције, наплатити порез јер компанија нема имовину. Заправо, претпоставља се да ће овај дуг бити отписан.

Осталих пет највећих ПДВ дужника су : Ђуша доо Фојница (9,6 милиона КМ), Босмал доо Сарајево (8,5 милиона КМ), Федерална дирекција робних резерви (7,4 милиона КМ), Масс доо Бијељина (6,9 милиона КМ) и Елипса доо Читлук (6,6 милиона КМ).

Подаци о дугу за ПДВ ажурирани су 5. априла, а међу већим дужницима се налази и Радио-телевизија Босне и Херцеговине са дугом од готово шест милиона конвертибилних марака.

Такође, на списку дужника за ПДВ има и неколико физичких лица који су остали дужни порез држави као – инвеститори.

Српска инфо