Српска полиција због ратних злочина ухапсила Едина Врања, бившег високог службеника ФУП-а :: Semberija INFO ::

 

Српска полиција због ратних злочина ухапсила Едина Врања, бившег високог службеника ФУП-а


Фото - Дневни аваз

БЕОГРАД – Припадници Министарства унутрашњих послова Србије ухапсили су бившег високог службеника Федералне управе полиције (ФУП) Едина Врања који је осумњичен за ратне злочине над Србима на подручју Горажда.

Како јављају медији у Србији и БиХ, он је ухапшен при уласку у Србију, код граничног прелаза Увац - Рудо те је у току његово спровођење у Београд. За њим је 2018. године расписана потјерница МУП-а Србије.

„Глас Српске“ је у марту 2014. објавио да је Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) поднијела Тужилаштву БиХ извештај против тадашњег директора Дирекције за координацију полицијских тела БиХ Химзе Селимовића, као и Врања који прије тога смијењен са функције начелника Сектора криминалистичке полиције ФУП-а и још 11 особа осумњичених за ратне злочине у Горажду.

Извор  „Гласа Српске“ навели су тада да је Врањ пријављен због сумње да је починио ратне злочине у местима Стрмица и Међеђа. Тужилаштво БиХ никада није подигло оптужницу. Но, након тога се укључило Тужилаштво из Србије које је издало налог за хапшење Едина Врања.

Врањ је пуних 30 година провео је на различитим оперативним и руководећим пословима у криминалистичкој полицији и то, мање – више, на свим линијама сузбијања криминалитета.

Био је начелник Сектора криминалистичке полиције у Федералној управи полиције, те начелник Одјела за организовани и међукантонални криминал.

Един Врањ напустио је Федералну управу полиције 2016. године, када је постао директор приватне агенције за безбједност.

Врањ је за „Аваз“ потврдио да је ухапшен.

- Ево ме у полицијској станици у  Прибоју и чекам да ме пребаце за Београд. Разлог је наводно нека пријава из 2018. године за ратни злочин - казао је Врањ додавши да „ везе са ратним злочинима има као што има са Марсовцима“.


​Глас Српске / Дневни аваз