РУСКИ МИНИСТАР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ПОГИНУО СПАСАВАЈУЋИ ЧОВЈЕКА :: Semberija INFO ::

 

РУСКИ МИНИСТАР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ПОГИНУО СПАСАВАЈУЋИ ЧОВЈЕКА


Foto: Sputnik/Alekseй Nikolьskiй
Министар за ванредне ситуације Русије Евгеније Зиничев трагично је страдао, спасавајћи живот човјека на међуресорним вјежбама у Норилску.

- Министарство за ванредне ситуације Русије са жаљењем саопштава да је Евгеније Зиничев трагично погинуо на службеној дужности од ванредне ситуације, учествујући на међуресорним вјежбама за заштиту арктичке зоне, спасавајући живот човјека - саопштили су у Министарству.

Главна уредница МИА "Русија севодња" Маргарита Симоњан објавила је на друштвеним мрежама детаље трагедије. Она је навела да је Зиничев допутовао у Дудинку заједно са губернатором Александром Усом како би провјерио како тече изградња нове пожарне станице.

- Он је са сниматељем стајао на ивици платформе... Сниматељ се оклизнуо и упао у воду. Било је доста очевидаца. Нико није успио ни да дође себи, а Зиничев је скочио у воду за човјеком и ударио у камен - написала је Симоњанова.
Како се наводи, поред министра, погинуо је и човјек кога је спасавао.

Руски предсједник је обавјештен о погибији Зиничева, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Руски министар за ванредне ситуације, генерал армије Евгеније Зиничев рођен је 18. августа 1966. године у данашњем Санкт Петербургу. Завршио је економски факултет и Факултет за финансије и кредите на Институту за бизнис и права у Санкт Петербургу. Стручну преквалификацију је обавио 2013. године на Војној академији Генералштаба Оружаних снага Русије 2013. године.

Од 1984. до 1986. служио је у Оружаним снагама СССР у Северној флоти. Од 1987. до 2015. радио је у органима државне безбједности СССР, затим Русије. Кратко је био вршилац дужности губернатора Калињинградске области.

У новембру 2016. године је именован на дужност заменика директора ФСБ Русије, а 2018. је указом предсједника Русије Зиничев дошао на чело Министарства за ванредне ситуације. У децембру прошле године је добио звање генерала армије. Био је и члан Савјета безбједности Русије и члан Поморског колегијума при Влади Русије.
 
(sputniknews.com)