Чедомир Стојановић: Испуњени сви зацртани планови производње, ускоро и нова фабрика :: Semberija INFO ::

 

Чедомир Стојановић: Испуњени сви зацртани планови производње, ускоро и нова фабрика


РиТЕ Угљевик је у претходних седам мјесеци испунио све зацртане планове, а компанија након ремонта остварује најбоље резултате производње. "Сви зацртани планови су испуњени предвиђеном динамиком", истакао је директор угљевичког гиганта Чедомир Стојановић.

Према Стојановићевим ријечима, план производње премашен је упркос тешким условима.

“Упркос високим температурама и великим врућинама, наши су радници дали све од себе да фирма ради и оствари добар резултат, због чега им изражавам велику захвалност. Досадашња производња угља је милион и 193 хиљаде тона, што је изнад зацртаног плана, а остварен је и план откривке угља. Уз то, за седам мјесеци је у систем ЕРС испоручено је 826.578 МWh електричне енергије“.

Добри пословни резултати

Са произведених 953 гигават часова до сада, премашен је и план производње електричне енергије.
"Након ремонта, који је трајао 47 дана и који је одрађен изузетно квалитетно, тренутно остварујемо најбоље производне резултате у посљедњих десетак година”.

Плански ремонт даје прве ефекте

Плански ремонт се одразио на финансијски резултат у првој половини године.
“Основни разлог негативног резултата пословања у првом дијелу године је мањи приход по основу продаје електричне енергије и већи трошкови одржавања настали због планског ремонта. То је оно што смо предвидјели и планирали. Ипак, имајући у виду резултате производње након ремонта, извјесно је да ће РиТЕ Угљевик годину завршити позитивним пословним резултатом”, објаснио је Стојановић.

До краја године нове инвестиције

У  РиТЕ Угљевик, поред успјешно завршеног ремонта, настављен је и велики инвестициони циклус.
"Имали смо велика улагања у ремонт. Одрађени су значајни послови на турбини, генератору и котловском постројењу. То одлаже и извођење капиталног ремонта који ће, умјесто 2022. године, бити реализован двије године касније. Када је ријеч о осталим планираним инвестицијама, очекује нас набавка дијела рударске механизације. До краја године биће набављен багер са кашиком запремине 8,5 кубика, три булдозера и одређени број пратеће механизације”, појаснио је Стојановић.

Ускоро нова фабрика

Према Стојановићевим ријечима, у Угљевику ће ускоро бити реализована још једна значајна инвестиција која ће донијети око стотину нових радних мјеста.
“Преговори око изградње фабрике гипсаних плоча су у завршној фази. У наредна два мјесеца очекујемо потписивање уговора за изградњу погона са кинеском државном компанијом "БНБ", што ће допринијети пословном амбијенту и Угљевика, али и цијеле регије. Отварање ове фабрике значи око стотину нових радних мјеста у овом крају”, истиче Стојановић.