ДЕРВЕНТА НАЈУСПЈЕШНИЈА У ПРИВЛАЧЕЊУ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА :: Semberija INFO ::

 

ДЕРВЕНТА НАЈУСПЈЕШНИЈА У ПРИВЛАЧЕЊУ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА


Foto: Srna
Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је да је Дервента најуспјешнија у привлачењу страних инвеститора и пословању привреде, а да су сајамске манифестације мјесто гдје се привредне активности могу најбоље промовисати.

- Ако узмемо чињеницу да имамо више од 30 страних инвеститора, број незапослености је на најнижем проценту у БиХ, онда нам то све говори - рекао је новинарима Петричевић, који је данас у Дервенти свечано отворио 15. Дервентски сајам привреде и туризма на којем учествује више од 100 излагача из Републике Српске и БиХ.

Захваливши организаторима сајма, Петричевић је истакао да су ово манифестације гдје се привредници могу представити и као излагачи међусобно упознати, стицати нова познанства и пословне односе који су у сваком случају битни, посебно у овом периоду који је узроковала сама пандемија.

Он је истакао да је Министарство у претходним годинама подржавало сајамске активности у Дервенти, што ће са Владом Републике Српске и даље наставити да чини.

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић нагласила је да је Дервента примјер успјешне локалне заједнице и мјесто гдје требају доћи многи да виде како створити позитиван привредни амбијент.

- Република Српска, када је у питању туризам, располаже огромним капацитетом, као и сама Дервента. Историја је нешто што треба да представимо туристима, сваки дио Српске то има, као и Дервента са својим манастирима, окружењем и љепотама. Вјерујем да ћемо наредне године видјети у Дервенти и више туристичке понуде и туриста који ће доћи - рекла је Гашићева.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић истакао је да је Дервента једно мало привредно чудо и да овдје послује 530 привредних субјеката, 190 привредних друштава.

- Дервента у континуитету има најмању стопу незапослености. У Дервенти ради 6.500 и нешто више радника. Концентрација страног капитала је овдје добра - рекао је Симић.

Он је навео да је град у августу у свечарском руху, јер се одржава привредни сајам, у суботу, 28. августа, обиљажава се Дан града, затим крсна слава Црквене општине Дервента, као и манифестација 170 година Дервентског вашара који је ушао у нематеријално благо Републике Српске.

- Дервента има право на један сајам. Дервента је девета општина са статусом града у Републици Српској и ту нас је почастила верификацијом Влада Републике Српске и Народна скупштина, уз параметре које смо испунили - рекао је Симић.

Директор Спортског културног центра Дервента Мирослав Симић подсјетио је да због мјера на спречавању ширења вируса корона прошле године сајам није одржан, а ове године одржава се 15. пут.

Покровитељи сајма су градоначелник Дервенте Милорад Симић и Влада Републике Српске - Министарство трговине и туризма.

Излагачи су понудили мноштво сајамских попуста и поклона, а улаз на сајам је бесплатан.
 
(СРНА)