Велики дан за град на три ријеке: Патријарх у Добоју након осам деценија :: Semberija INFO ::

 

Велики дан за град на три ријеке: Патријарх у Добоју након осам деценија


ДОБОЈ - Његова светост патријарх српски Порфирије стиже данас у Добој поводом славе овог града Преображења Господњег, саопштено је из Епархије зворничко-тузланске.

Дочек патријарха и доксологија најављени су за 18 часова у храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју, а сутра на Преображење биће служена света архијерејска литургија, након чега ће се организовати литија улицама Добоја, од храма до зграде Градске управе, гдје је планирано и резање славског колача.

На патријарховом “Инстаграм” профилу пише да ће послије више од осам деценија Добој угостити српског патријарха, који ће на дан Преображења Господњег служити свету архијерејску литургију, чиме ће овај дан ући у анале као један од најсвечанијих у историји града на три ријеке. Посљедњи патријарх у званичној посјети Добоју био је Гаврило Дожић 1938. године, а 1979. године патријарх Герман је пролазио кроз град идући од Брода за Теслић.

Замјеник начелника Полицијске управе Добој Предраг Лазић поручио је јуче да је све спремно за дводневну патријархову посјету. Истакао је да догађај захтијева максимално ангажовање свих расположивих људских и материјално-техничких средстава Министарства унутрашњих послова РС, као и да су одрађене неопходне предрадње са организатором - Српском православном црквом и домаћином градом Добојем.

- Из Патријаршије Српске православне цркве нисмо добили посебне услове за боравак и кретање Његове светости патријарха српског Порфирија на подручју Добоја, а у складу са нашим прописима и процедурама планирамо мјере које се иначе предузимају када су у питању високе званице и штићене личности - навео је Лазић и апеловао да грађани буду добри домаћини, да што мање користе возила и тако ослободе паркинге у центру града.

На иницијативу градоначелника Добоја Бориса Јеринића, једна од зграда у главној градској улици Свети Сава украшена је муралом патријарха Порфирија.

Глас Српске