Закључци трибине у Београду: Циљ "Инцковог закона" да уздрма Српску, политичко јединство кључ одбране :: Semberija INFO ::

 

Закључци трибине у Београду: Циљ "Инцковог закона" да уздрма Српску, политичко јединство кључ одбране


БЕОГРАД – Закон који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко није „пао с неба“ и дио је оркестрираних притисака са циљем да се уздрма политички легитимитет Републике Српске, речено је данас на трибини ''Инцков закон - крај Српске или распад Босне“ и истовремено оцијењено да се БиХ ''спонтано распада'', а да би повратак изворном Дејтонском споразуму могао да сачува одређени облик конфедерације.

Закључено је да је „политичко јединство у Републици Српској најбоља брана атаку западних сила на Српску и најјачи адут у отпору примјени наметнутог закона.

Учесници скупа одржаног у Београду у организацији портала „Све о Српској“ и „Факти“, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, указали су да је Инцковом интервенцијом отворен простор за највећу кризу у постдејтонској БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је“Инцко обична кукавица јер је тек пред одлазак из БиХ, и да се не би суочио са Републиком Српском, донио закон који представља у суштини дуго припреману стратегију“.

Додик је поручио да Кристијан Шмит не може бити високи представник у БиХ, макар био и најбољи човјек на свијету, јер је нелегално изабран.

Он је указао да долазак Шмита уопште није случајан, посебно ако се зна да је на мјесто једног од судија Уставног суда БиХ прије годину дана убачена Нијемица.

-Значи, припремао се терен да дође, ако се промакне и ако се изборимо некако са Шмитом, онда долази Уставни суд БиХ - рекао је Додик и подсјетио да је раније високи представник у БиХ Педи Ешдаун наметнуо закон да је непоштовање Уставног суда кривично дјело.

Он је упитао зашто је највише високих представника у БиХ било из Њемачке и Аустрије и шта ће у БиХ судија Уставног суда из Њемачке.

-Да покрију ове одлуке? Наравно, ја сам свјестан да нас чека деценијска и дуга борба - рекао је Додик.

Додик је навео да ако ико дјелује малигно у БиХ, то су западњаци, иако стално намећу причу о неком такозваном руском утицају.

Према његовим ријечима, крајњи циљ оваквих дјеловања је да се поништи карактер БиХ.

-Захтјев за унитарном земљом је захтјев за централизацијом, искључиво је везан за чињеницу да се спријечи да она има карактер конфедерације. Ако има карактер конфедерације, онда свака конфедерација има право на процес нултификације - рекао је Додик.

Он је навео да се Народна скупштина Републике Српске одредила о посљедњој одлуци Инцка и да ће то свакако завршити у Уставном суду Републике Српске.

-Ми вјерујемо да ће он потврдити овај закон да се поништава и забрањује примјена Инцковог закона на подручју Републике Српске. А сад је ту одмјеравање снага и ово је дефинитивно одмјеравање снага за нас. Ако ми подлегнемо томе и ако нам ухапсе и одводе људе, ми немамо тамо више шта да чекамо. Ако се супротставимо, отварамо процес који неће бити брз, али га отварам - рекао је он.

Додик је говорећи о могућностима разлаза у БиХ подсјетио да је својевремено поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић рекао да Срби и Хрвати имају резервне земље да се одселе и да у Хрватску и Србију могу „понијети на својим опанцима оно што се залијепи“.

-Ја сам му тада одговорио да смо ми већ одавно у ципелама и да, ако будемо ишли, ићи ћемо са 49 одсто БиХ и то му и данас поручујем. И томе смо ми данас ближе него што многи мисле - закључио је Додик.

Професор политичких наука Ненад Кецмановић рекао је да је БиХ ''немогућа'' држава и да њен распад не може да спријечи ''никакав политички инжењеринг'' на начин изградње суверене државе, јединствене државне нације.

-Начини да преживи су консензусом три народа да се обезбеди унутрашњи суверенитет или да се Српска, Херцег Босна и Бошњачка Босна разиђу у миру - навео је Кецмановић.

Оцијенио је да је читава „операција замјене Валентина Инцка Кристијаном Шмитом била замишљена као здружена вјежба обновљене сарадње Вашингтона и Брисела у БиХ у пост-трамповској ери, а под девизом повратак незавршеним пословима у БиХ“.

Кецмановић каже да је Инцко планирао да ућутка Србе законом о вербалном деликту, који је Шмит подржао и указује да би у случају да је закон прошао, Шмит сутра могао да озакони кажњавање вријеђања високог представника, америчког амбасадора, за оспоравање јединствене БиХ, отпор уласку у НАТО...

Истакао је да Бошњаци и Запад нису очекивали да ће се Српска одупријети јединством власти и опозиције и то доношењем контра закона Инцковом закону, опструкцијом заједничких органа уз традиционалну подршку Русије, и сада и Кине.

-Напротив, рачунали су на слабу Српску, надомак изборне године подељену међустраначким обрачунима, уздрману антивладином мобилизацијом, спонзорисаним медијма... Збуњени контраефектом и тиме што су само ојачали Српску, узели су предах – каже он.
Дипломата и оријенталиста, професор емеритус Дарко Танасковић истакао је да Република Српска не може бити укинута, нити може нестати на основу било каквих и било чијих спољашњих одлука јер, како каже, изнутра постоји.

Сматра да би повратак изворном Дејтону могао да сачува одређени вид конфедерације БиХ, али да то, с обзиром на расположење бошњачке политичке елите и дијела међународне заједнице, који се на негативан начин меша у БиХ, није близу.

Танасковић је казао да нема сумње да је Инцкова иницијатива дио оркестрираног и новог интензитета притисака на Републику Српску и Србе у БиХ, а самим тим и на Србију.

Истовремено, сматра да у  опроштајном потезу Инцка има и нечег доброг и да је, прије свега, консолидовао унутрашње политичко јединство у Републици Српској у коме су, како је примјетио, почеле да се назиру пукотине.

- Важно је да се у свим аспектима одржи то политичко јединство, а неће изостати ни одлучна подршка Србије, али и Русије и Кине - навео је Танасковић.

Додао је да су пред Шмитом велики захтјеви и очекивања од стране Бошњака, а с друге стране, неспроводиве законске одредбе у практичном смислу.

-Биће непријатности, биће притисака, хапшења, оптужби, али у основи, то је неспроводиво - нагласио је Танасковић.

Бивши дипломата Владислав Јовановић рекао је да Инцков закон није „пао с неба“, већ да је дошао као логички слијед догађаја који су томе претходили, а у циљу да се уздрма политички легитимитет Републике Српске.

-Тај закон је дуже припреман, постојала су упозорења да би се такав закон могао донети, али је то све било у склопу припрема да се ослаби, колико је могуће, психолошки и политички Република Српска у пружању отпора према једном таквом директном нападу на сам основе њеног постојања - рекао је Јовановић.

Политички аналитичар Александар Павић рекао је да на очување неопходног јединства све факторе у Српској опомињу претходна искуства, у којима је Запад увијек ишао на то да ће неко искочити и олакшати му посао, што се у прошлости и догађало, па су улатиматуми против Срба и Српске пролазили.

-За сада нико у Српској не искаче. То је добро и треба издржати, јер ће Кристијан Шмит наставити да блефира да је високи представник, надајући се некаквом искакању са српске стране - упозорио је Павић.

Његова процјена је да ће се Шмит понашати и представљати тако као да вријеме ради за њега.

Срна / Танјуг / Глас Српске