На рачуне произвођача легло 8,3 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

На рачуне произвођача легло 8,3 милиона КМ


БАЊАЛУКА - На рачуне домаћих пољопривредника протекле седмице легло је око 8,3 милиона марака, од којих је 3,6 милиона намијењено за куповину трактора, прикључака и друге опреме, што ће им олакшати обрађивање земље и свакодневне радове.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС појашњавају да је посредством Агенције за аграрна плаћања Српске исплаћено 3.616.220 марака за капиталне инвестиције у пољопривреди.

- Подржана је куповина 96 трактора и 766 тракторских прикључака. За 46 корисника омогућена је куповина опреме у сточарској производњи, док је за девет корисника омогућена набавка  опреме за прераду пољопривредних производа - истакли су у министарству.

Нагласили су да је тим средствима подржана и изградња 33 пластеника, 54 система за наводњавање, изградња објеката у сточарској производњи и рибогојилишта, а суфинансирано је и подизање 12 вишегодишњих засада, као и три противградне мреже.

- Исплатом су обухваћени сви корисници који су извршили инвестиције и који су предали захтјев за исплату - наводе у ресорном министарству.

Власници плантаже “Стојнић” у Градишци добили су близу 46.000 марака помоћи за четири важне инвестиције, и то за противградну мрежу, садни материјал, трактор и косилицу за траву, што ће им, како истичу, увелико олакшати пословање.

- Да није ове помоћи, тешко бисмо могли било шта направити. Спасени смо. Само за набавку трактора морао сам подићи кредит од 42.000 марака - каже Миленко Стојнић, истакавши да је посебно важно то што су подстицаји исплаћени у јулу, умјесто пред крај године.

Исто мисли и предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало, који истиче да су подстицаји који су у четвртак исплаћени повртарима дошли у право вријеме и да ће им добро доћи за наставак производње.

- То је позитиван корак, повртари су прошле године били угрожени због пандемије вируса корона, а ове године сушом, те неконтролисаним увозом - казао је за “Глас” Мастало, који је ове године добио око 12.000 марака подстицаја за набавку трактора. Према његовим ријечима, да није било подстицаја, не би могли наводњавати пољопривредне површине.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС посредством Агенције за аграрна плаћања исплатило је и 699.051 марку за подршку узгајивачима свиња.

- Исплаћена су средства за 58 корисника, и то за укупно 16.257 утовљених свиња, односно, исплаћене су 43 марке по грлу - навели су у министарству.

Узгајивач свиња Бојан Петрић добио је око 10.000 марака подстицаја.

- Пољопривреда не може готово ништа без подстицаја. Међутим, и поред огромне подршке Министарства пољопривреде, потребне су системске мјере на нивоу БиХ како бисмо опстали на тржишту и били конкуренти - поручио је Петрић.

Жита

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је посредством Агенције за аграрна плаћања Српске исплаћено више од 3,9 милиона марака по основу подстицаја за 2021. годину.

- Исплаћена је премија за регрес по хектару сјетвене површине за стрна жита, као и за заштиту здравља биљака и сјеме домаћег хибрида - навели су у министарству.

Глас Српске