И НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ПРОТИВ КОВИДА 19 :: Semberija INFO ::

 

И НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ПРОТИВ КОВИДА 19


Међународни дан медицинских сестара обиљежава се 12. маја у знак сјећања на дан када је рођена Флоренс Најтингел, зачетница модерног сестринства и професионалног образовања медицинских сестара.

Она води поријекло из старе енглеске породице, која јој је омогућила квалитетно образовање и многа путовања. Говорила је седам језика и са великом љубављу и знањем бринула о болеснима и рањенима.

Реформе и мјере, које је увела Флоренс Најтингел и данас се проводе, иако су успостављене прије више од једног вијека. Сматрала је да су за добро функционисање сестринства најважнија два услова: добро познавање његе болесника, као специфичне медицинске вјештине и висока морална зрелост медицинске сестре.

Данас медицинске сестре, представљају готово 50 одсто глобалне здравствене радне снаге. На свјетском нивоу постоји недостатак свих профила здравствених радника, а више од 60 посто тренутног недостатка здравствених радника чине медицинске сестре. Да би све земље достигле трећи миленијумски циљ, одрживог развоја о здрављу и благостању, Свјетска здравствена организација процјењује да ће свијету до 2030. године бити потребно додатних девет милиона медицинских сестара. Медицинске сестре имају кључну улогу у промоцији здравља, превенцији болести и пружању здравствене његе. Медицинске сестре и бабице су често први, а понекада и једини здравствени радници које људи виде, а квалитет њихове његе у процесу лијечења је од пресудног значаја.

Медицинске сестре и други здравствени радници широм свијета су на првој линији одбране од ковида 19, тако што пружају здравствену заштиту високог квалитета, достојанствен третман и његу, али и тако што дају савјете и одговоре на питања, умирују страхове и забринутост, дјелују у својој локалној заједници као поуздан извор информација, охрабрења, добрих рјешења за бројне животне проблеме које оваква ситуација намеће.

 „Сестринство – глас да поведе: визија здравства будућности“ је слоган који је Међународно вијеће медицинских сестара-техничара одабрало за обиљежавање овогодишњег празника.

Ковид је здравствене системе и здравствену заштиту ставио под огроман напон. До изражаја су дошле слабости здравствених система и велики притисак под којим раде наше медицинске сестре-техничари. Међу њима су глобални недостатак медицинских сестара, стрес и сагоријевање на послу, те ковид инфекције и смртни исходи међу медицинским сестрама.

Као најбројнији пружаоци здравствених услуга, медицинске сестре/техничари су на челу ове револуције у здравственом систему. ИЦН вјерује да је од виталне важности показати свијету ко су медицинске сестре/техничари, шта раде и зашто треба улагати у овај значајни ресурс. ИЦН жели да се глас сестринства чује широм свијета, да прошири вијест о овој важној професији и о томе како она доприноси здрављу становништва.

Медицинске сестре: ,,Сестринство – глас да поведе: визија здравства будућности’’, бави се изазовима са којима се сестринство суочава и начинима на који ће ова професија трансформисати начин пружања здравствене заштите.

Semberija info