ФОНД ПИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Раст прихода по основу доприноса :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Раст прихода по основу доприноса


Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске у прва четири мјесеца ове године забиљежио је рекордан приход по основу доприноса у износу од 318,45 милиона КМ, што је за 29,27 милиона КМ или 10,34% више у односуна исти период прошле године. Остварени приход по основу доприноса већи  је за 24,32 милиона КМ или 8,35%  у односу  на план  у прва четири мјесеца ове године.

Овако добар приход по основу доприноса резултат је прије свега сета економско-финансијских мјера Владе Републике намијењених ублажавању последица и подршци  привреди и предузетницима у борби против пандемије вируса корона, а што је омогућило Влади Републике Српске да крајем априла ове године донесе одлуку о исплати једнократне новчане накнаде поводом Васкршњих празника за свих 270 хиљада корисника права.

Редовно годишње усклађивање и ванредно повећање пензија по збирној стопи од 3%, од  01. јануара ове године, уз константан раст броја корисника права захтијевају и раст прихода како би неопходна средства била обезбеђена из реалних извора финансирања, односно доприноса. За сада је раст прихода у односу на претходну годину потпуно задовољавајући, као и у односу на план за прва четири мјесеца ове године, тако да је и једнократна новчана накнада за преко 270 хиљада корисника права у потпуности обезбеђена управо из раста изворних прихода.
 
Фонд ПИО РС - Односи с јавношћу