СРБИЈА: Масовно одустајање власника од изнајмљивања станова на дан :: Semberija INFO ::

 

СРБИЈА: Масовно одустајање власника од изнајмљивања станова на дан


Од 900 станова које су до почетка пандемије издавали на дан у Београду, једна специјализована агенција у овом тренутку оглашава око 500 оваквих некретнина. Власници осталих станова су у међувремену одустали од овог посла и некретнине издају месечно, за становање или пословни простор.

Уносан посао који је неколико година уназад служио за омиљени смјештај страних туриста у Србији тренутно само преживљава, а нема ни изгледа да ће се ситуација ускоро поправити.

– Током прошле године била је катастрофа, а сада је само лоше. Ситуација се мало стабилизовала. Одустало је око 40 одсто станодаваца, а преостали раде тек толико што наиђе по неки закупац из Србије који долази послом или због лијечења у главни град. Домаћи гости из унутрашњости остају највише два дана, док странаца нема – прича за Политику запослени из једне велике агенције у Београду.

Упитан да ли очекује да се ситуација ускоро промијени, он одговара да не вјерује да ће се икада вратити на период прије пандемије, као ни да није реално очекивати да ће се нешто битније промијенити за годину-двије.

– Државе често мијењају услове путовања. Дешавало нам се да имамо добре резервације од чак 10 дана, а да се онда гости јаве и одустану јер им је отказан лет или постоји неки други разлог због кога не могу да дођу. Највећи проблем су тестови који су услов за прелазак границе и људи путују само ако морају, најчешће због посла. Последњих мјесеци готово да нема странаца, нема ни гастарбајтера који су долазили на одмор. У једном тренутку крајем прошле године било је резервација по неколико дана из Италије и Швајцарске, углавном због денталног туризма – каже овај запосленик агенције, али је и то стало.

На питање да ли су се мијењале цијене и да ли је сада јефтиније изнајмити овакав смјештај у Београду него раније, одговара да нису, али да је избор велики и да свако може да пронађе оно што му треба, што је раније било тешко, јер се у Београду увијек тражио кревет више.

– Ми свим својим партнерима савјетујемо да се оглашавају на што више мјеста, да користе друштвене мреже и да покушају да одрже посао како бисмо можда једног дана опет наставили да сарађујемо – наводи он.

И док су власници некретнина „на дан” полако почели да затварају тек разрађен посао, понуда станова за мјесечни закуп је нагло порасла. Закупци који су претходних година због мањка некретнина у центру и високих цијена, отишли на периферију опет су у могућности да се селе ближе центру. На тржишту се нуде реновирани станови у одличном стању, по прихватљивим цијенама.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Јута каже да очекује да Београд поново буде дестинација која се тражи, али да је и даље неизвјесно када ће се то догодити.

– Посао који је у главном граду био доминантан у сегменту смјештаја „стан на дан” у овом тренутку је готово заустављен. Држава их није препознала приликом додјељивања помоћи која је отишла само за хотеле и пошто 14 мјесеци нема гостију многи су одустали. Опоравак не очекујем у наредних годину дана, јер за то треба да се деси велика тражња. Смјештаја на дан ће бити, али из овог посла су већ изашли закупци станова којима је ово био бизнис. Остали су власници који и даље могу да плаћају своје рачуне и не плаћају кирију – објашњава Сеничић. Он додаје да је таквих тек 30 одсто у овом послу, док су они који су изнајмљивали туђе станове, а онда их издавали на дневном нивоу већ одавно одустали, јер немају новца да плаћају високе трошкове.

Простор који се поново отворио на овом тржишту, како додаје директор Јуте, сада би могли да искористе домаћи хотели и да добром политиком цијена прихвате госте у будућности и пруже им добру услугу и смјештај.

– Питање је да ли ће паметно одреаговати, јер не би било добро да се труде да губитке што прије надокнађују, па да цијене буду превисоке. Суштина је да се рачуна на то да попуњеност буде рецимо 10 мјесеци са мањом зарадом, али да успију да задрже госте и у будућности – наводи Сеничић.

Политика