ЗАЈЕДНО ЗА БОЉИ ИНТЕРНЕТ: Међународни дан сигурног интернета, 9. фебруар 2021. :: Semberija INFO ::

 

ЗАЈЕДНО ЗА БОЉИ ИНТЕРНЕТ: Међународни дан сигурног интернета, 9. фебруар 2021.


Дан сигурног интернета је међународни дан који се на иницијативу Европске комисије обиљежава дуги низ година другог дана друге седмице другог мјесеца, а који се ове године обиљежава 9. фебруара под слоганом „Заједно за бољи интернет“. 

За Омбудсмана за дјецу ово је јединствена прилика да позове дјецу и младе, њихове родитеље, али и све субјекте у области заштите дјеце и младих, а нарочито у области образовања, информационих и комуникационих технологија и медија да промовишу сигурно кориштење интернета и ИКТ средстава и технологија.

Савремена средства комуникације и интернет као медиј имају бројне позитивне, али и негативне стране. Дјеца и млади уз њих могу учити, проналазити квалитетне информације за своје школске и ваншколске активности, комуницирати и размјењивати искуства, мишљења и информације с вршњацима, читати књиге, информисати се о догађајима, итд. Кориштење интернета омогућава активно, креативно и самостално учење.

Међутим, не смијемо заборавити и на све могуће негативне стране и скривене опасности. Неквалитетне и непровјерене информације, информације и виртуелни догађаји који би могли потенцијално негативно утицати на дјечији развој, непримјерени и за дјецу неприхватљиви аудио и визуелни садржаји (насилни и порнографски садржаји), све чешће по живот и здравље дјетета опасне игре „изазова” на друштвеним мрежама и разним веб платформама, говор мржње, угрожавање приватности дјетета и/?%Bли његове породице, … - само су неке од њих.

Незаобилазна је чињеница да су савремене ИКТ технологије и средства присутна и потребна у одрастању наше дјеце. Зато је веома важно да дамо упутства дјеци да се у овом свијету правилно и сигурно орјентишу, да препознају и  избјегну опасности којима могу бити изложени, да заштите себе и своја права и интересе, али и да максимално искористе све могуће предности које им стоје на распологању.

Ситуација са корона вирусом и преусмјеравање многих животних активности на онлине комуникацију још више нас увјерава да је једина сигурна заштита дјеце њихова правовремена едукација о предностима и ризицима савремених ИКТ технологија и самог интернета. 

Само дјеца која то знају и која имају довољно провјерених и потпуних информација о томе, могу препознати ситуације које их повређују и угрожавају, те правовремено и адекватно реаговати.

Омбудсман за дјецу Републике Српске
Драгица Радовић