Удружење ветерана Гарда пантери: Борци инсистирају на доношењу новог закона о правима бораца :: Semberija INFO ::

 

Удружење ветерана Гарда пантери: Борци инсистирају на доношењу новог закона о правима бораца


Борачка категорија је драстично оштећена, демобилисани борци тешко живе, јер се недовољно средстава издваја за борачку популацију. Разочарани смо и посљедњом одлуком Владе РС о повећању борачких инвалиднина за око три одсто и због тога инсистирамо на доношењу новог закона о правима бораца, изјавио је Петар Цвијетиновић, предсједник Удружења ветерана “Гарда пантери” на данашњој конференцији за штампу удружења ветерана специјалних јединица ВРС са подручја Бијељине, Угљевика и Лопара. 



“Локалне и републичке власти могу пуно више учинити  на побољшању статуса демобилисаних бораца. Локалне заједнице треба да повећају издвајања за борце, док републичка власт мора повећати инвалиднине и борачки додатак. Новца има у републичком буџету, али га треба трошити на правичан начин. Један посланик у Парламентарној скупштини за одвојени живот прима 1.000 КМ, што борац који није рањаван и који је стварао Републику Српску прими за шест година на име борачког додатка. Крајње је вријеме за рјешавање борачке проблематике. Захтијевамо и објаву борачког списка, јер имамо трећину лажних бораца и донатора. Мора се одвојити жито од кукоља. Договорили смо се и у томе смо јединствени, да одбацимо захтјев Високог представника Валентина Инцка за одузимање одликовања ратном предсједнику РС и ратним командантима, које он карактерише као ратне злочинце. Народна скупштина РС треба је?%4инствено да одбаци Инцков захтјев. Иако подржавамо напоре Владе РС да издвоји новац за запошљавање демобилисаних бораца, сматрамо да овај проблем треба генерално почети рјешавати”, изјавио је Цвијетиновић, истичући да се дошло у апсурдну ситуацију, јер се након тридесет година у Бијељини повећава број бораца прве категорије.



Алекса Лазаревић, ратни командант Специјалне јеиднице “Тобутски соколови” и члан Координације ветерана специјалних јединица ВРС изјавио је да Инцков захтјев за одузимање ратних одликовања члановима Ратног предсједништва РС треба изричито и једногласно одбити.

“Валентин Инцко би из моралних разлога требало већ једном да дигне руке од српског народа, јер он долази из државе која је извршила геноцид над српским народом у Првом свјетском рату, која је била саучесник нацистима у Другом свјетском рату и која је два пута извршила анексију БиХ, посљедњи пут 1995. године. Што се тиче нацрта новог закона о правима бораца, ми га подржавамо, јер је квалитетно урађен и борачка популација би након његовог усвајања дефинитивно ријешила свој статус. Детаљно су обрађене све категорије бораца и инвалида, односно учесника у рату”, изјавио је Лазаревић, нагласивши да би сви демобилисани борци требало да подрже усвајање новог закона, истичући да тренутно у Републици Српској има око 60.000 дезертера који имају статус борца прве категорије. Лазаревић је најавио  организовање протеста, уколико статус демобилисаних бораца у скорије вријеме не буде побољшан.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић