Амазон у четвром кварталу с највећим приходом свих времена :: Semberija INFO ::

 

Амазон у четвром кварталу с највећим приходом свих времена


ЊУЈОРК - Амерички гигант у е-трговини Амазон остварио је у четвртом тромјесечју прошле године највећи квартални приход свих времена, који је први пут премашио магичну границу од 100 милијарди долара.

Компанија је навела у извјештају о пословању да је у тромјесечју октобар-децембар 2020. забиљежила приходе од 125,56 милијарди долара, усљед таласа празничних куповина и узлета шопинговања на мрежи због пандемијских мјера ограничења кретања људи, извјештава ЦНБЦ.

Квартална добит је дупло већа од прогноза аналитичара и износи 14,09 долара по акцији. Компанија Рефинитив, која се бави прикупљањем и продајом финансијских информација, предвиђала је да ће добит износити 7,23 долара по акцији.

Амазон је у извјештају о пословању такође најавио да ће се Џеф Безос ове године повући са мјеста генералног директора и прећи на функцију извршног предсједника компаније. На позицији генералог директора ће га у трећем кварталу замијенити Енди Џеси, који води Амазонов сектор веб услуга у "облаку" (cloud) од његовог оснивања.

„Када погледате наше финансијске резултате, оно што заправо видите су дугогодишњи кумулативни резултати инвентивности. Амазон тренутно видим као најинвентивнији икада, што чини овај моменат оптималним за транзицију на врху", навео је Безос у поруци упућеној запосленима.

Цијена акција Амазона порасла је за 0,3 процента на продуженом трговању на Вол Стриту након објаве финансијског извјештаја.

Након вишемјесечних великих инвестиција, Амазон је поручио да очекује успоравање расхода повезаних са коронавирусом на око двије милијарде долара у првом кварталу фискалне 2021. у односу на око 4,0 милијарде долара у трећем тромјесечју лани.

Амазон предвиђа оперативну добит за прва три мјесеца текуће фискалне године у распону од три до 6,5 милијарди долара и отприлике 2,0 милијарде долара трошкова повезаних са ковидом.a

Компанија процјењује да ће продаја у првом кварталу износити између 100 и 106 милијарди долара, што је успоравање у односу на посљедње тромјесечје 2020, али и раст од 33 до 40 процената у поређењу са првим кварталом 2019.

Танјуг / Глас Српске