Зашто су криминалне групе у ЕУ све насилније? :: Semberija INFO ::

 

Зашто су криминалне групе у ЕУ све насилније?


У Европској унији све је већа забринутост због насиља које организоване криминалне групе све више користе.
У извјештају Агенције Европске уније за провођење закона (Еуропол), као један од примјера наводи се и откриће неколико бродских контејнера у јуну 2020. који су претворени у коморе за мучење.

Недавни случајеви у Белгији, Данској, Италији и Шпанији као и ратови банди у Шведској, између осталих, такође су указали на све већу спремност организованих криминалних група на убиства како би остварили своје злочиначке циљеве, наводи Еуропол у извјештају “Кориштење насиља од организованих криминалних група” објављеном крајем јануара 2021.

Еуропол наводи да ће у блиској будућности организовани криминал вјероватно повећати свој глобални досег, постати флуиднији и дигитализованији те као такав отворенији за разноликост и конкуренцију. Због тога се не очекује смањење насиља повезаног с организованим криминалом у кратком року. Надаље, тренутно насиље вјероватно ће послужити као плодно тло за одмазде и освету.

“Иако су организоване криминалне групе увијек биле повезане с насиљем, Еуропол примјећује пораст озбиљних насилних дјела. Овај се тренд вјероватно неће смањити у кратком року јер ће насиље напредовати од организованог криминала ка разноликости и конкуренцији, постајући све дигитализованији и ширећи свој глобални досег. Сарадња на регионалном и међународном нивоу од највеће је важности за суочавање с овом пријетњом коју представља организовани криминал”, казао је Јари Лиуку, шеф Еурополовог Европског центра за организовани криминал.

Један од забрињавајућих аспеката насиља ком се свједочи у цијелој ЕУ је ризик који оно представља за ширу јавност, наводи се. Као фактори се наводе укључивање млађих и неискусних убица, доступност ватреног оружја и експлозива те чињеница да се пуцњава и бомбашки напади често изводе на мјестима која су претрпана људима и усред бијела дана.

Насиље на илегалним тржиштима често је знак растуће конкуренције, на примјер над надзором уносних дистрибуцијских мрежа или одређене територије. То дјелимично објашњава зашто се већина убистава и тешког насиља повезаних с дрогама дешава на тржиштима кокаина и канабиса - која су недавно привукла нове играче – док је мање случајева у трговини хероином и синтетичким дрогама.

Промјена равнотеже моћи унутар или између конкурентских организираних криминалних група, утицај напора агенција за провођење закона или шири економски притисци такође могу генерисати насиље, наводи се у анализи Еуропола.

Такође се наводи како се организоване криминалне групе ослањају на насиље или пријетњу насиљем како би ојачале свој углед, задржале свој тржишни положај, попут заштите рута и друге стратешке имовине повезане с њиховим активностима трговине људима, или како би прошириле свој тржишни удио.

Насиље виђено у ЕУ често је повезано с важним транзитним тачкама и прелијева се из главних саобраћајних чворишта на улице околних градова, гдје се одвија борба за дистрибуцију. Међународне организоване криминалне групе успоставиле су упоришта у тим лукама и око њих, гдје се одвија корупција и застрашивање радника критичних за истовар и складиштење недопуштене робе и такмичење за дистрибуцију.

Насиље се користи и за заштиту унутрашњег поретка и за рјешавање сукоба. Уз то, насиље могу користити организација у цјелини, као и појединци унутар група који теже да прошире властити криминални углед.

Убиства све јефтинија

Еуропол наводи да организоване криминалне групе прибјегавају насиљу тек након што се други облици застрашивања покажу неадекватним јер, за разлику од терориста, не желе привлачити пажњу полиције. Међутим, насиљу се прибјегава и ради слабљења повјерења у државне институције и њен репресивни апарат што је посебно случај с насиљем над особама које нису криминалци.

Жртве насиља могу бити чланови банде, супарнички чланови банде, невини грађани и они који се баве или извјештавају о активности неке банде. То укључује граничаре, полицијске, порезне и правосудне службенике, тужиоце, адвокате, свједоке и доушнике, судске тумаче, истраживачке новинаре или раднике на другим позицијама који не сарађују.

Злогласни је примјер убиства холандског адвоката Дерка Виерсума 2019. године испред његове куће у Амстердаму. Виерсум је бранио члана банде који је постао свједок у случају против чланова банде која се бави дилањем дрога. Насиље се користи и као облик освете, на примјер као одмазда за убиство или напад на сарадника или члана породице.

Цијена убиства разликује се по земљама и зависно од тога ко их чини и гдје се почине. Иако убиства често извршавају сами чланови криминалне групе, ту су и плаћена убиства, а њихова цијена се креће од 10.000 до 100.000 евра. Еуропол наводи како се примјећује да су наручена убиства јефтинија него раније будући да је све већи број неискусних и млађих криминалаца спреман и доступан за извршење ове врсте злочина.

С обзиром на обим пријетње коју представља организовани криминал, извјештај закључује да би развој стратегија и алата за његову неутрализацију, посебно на међународном нивоу, те унапређење сарадње на регионалном и међународном нивоу, требали и даље представљати приоритет за европске државе.

Агенције / Семберија инфо