Међународни дан студената :: Semberija INFO ::

 

Међународни дан студената


Данас се обиљежава Међународни дан студената у знак сјећања на прашке студенте који су стријељани без суђења након мирног протеста 1939. године. Дио студената, њих око 1200, који није стријељан, одведен је у концентрационе логоре. Њима у част, 17. новембра се широм свијета на факултетима слави разноликост, једнакост и равноправност.

Студенти су одувијек били битан дио механизма који уводи промјене и унапређује друштво. У не тако давној прошлости студенти су се више пута уједињавали како би се борили за своја и туђа права, зато се на данашњи дан у свијету присјећа и других догађања повезаних са студентским протестима.

На примјер,  у Грчкој дан студената подсјећа на почетак краја диктатуре из 1973. године. Тада је грчка војска напала зграду атинске политехнике у којој су се забарикадирали студенти. Њиховим отпором примјетно је почела да пада и диктатура која се угасила до средине сљедеће године.

У Чешкој и Словачкој дан студената повезује се са борбом за слободу и демократију. Седамнаестог новембра 1989. у тадашњој Чехословачкој започео је протест студената против комунистичког режима. Био је то почетак тзв. Баршунасте револуције која је допринијела рушењу старог режима.

На студентским су се леђима често ломила разна политичка копља, а студентске су борбе и код нас писале историју.

Године 1968. студенти  су широм свијета протествовали против владајућих режима. У тој незаборавној години су и студенти у Београду, Загребу и Сарајеву потресли темеље Југославије. Изашли су са захтјевом да се реформише систем, хтјели су да добију више обећаног социјализма.

 Младе људе је на протесте подстакао бијес због друштва које су сматрали лицемјерним. Протествовали су, како су рекли, против црвене буржоазије, партијске бирократије и њених привилегија, а за већу једнакост..  

Semberija info