ММФ: ГОДИШЊИ ПАД БДП-А У БИХ БИЋЕ НЕШТО ВЕЋИ ОД ПЕТ ОДСТО :: Semberija INFO ::

 

ММФ: ГОДИШЊИ ПАД БДП-А У БИХ БИЋЕ НЕШТО ВЕЋИ ОД ПЕТ ОДСТО


Економија Босне и Херцеговине ове би године због пандемије КОВИД-19 могла пасти више од пет одсто, али Међународни монетарни фонд (ММФ) спреман је помоћи у опоравку, најаво је шеф ММФ-а за БиХ Ендрју Џуел.

Према подацима које је почетком октобра објавио Завод за статистику Босне и Херцеговине, пад бруто домаћег производа (БДП) у другом тромјесечју ове године био је 9,3 одсто у поређењу с истим периодом 2019. године.

Истовремено је у другом кварталу БДП Босне и Херцеговине пао за 10,5 одсто у односу на прво тромјесечје ове године.

Преговори након локалних избораЏуел, који је на челу канцеларије  ММФ-а за Босну и Херцеговину, рекао је да је сада стање у Босни и Херцеговини ипак боље него прољетос, јер се економија дјелимично опоравила од првобитних удара.

"Сада је стање боље него што је било на прољеће. Тренутно смо у процесу ревидирања наше процјене раста. Прољетос смо изнијели процјену да ће економија пасти за пет одсто. Ускоро ћемо изнијети наше нове процјене, мислим још током овог мјесеца. Процјене ће показати благу корекцију према доле, дакле, већи пад од пет одсто", казао је  Џуел.

Потврдио је да су представници власти БиХ изразили интересовање за нови уговор о стенд-бај аранжману с ММФ-ом, јер им је неопходна финансијска подршка за превладавање садашње кризе, али и за спровођење реформских и развојних циљева.

"Колико сам схватио, они не могу спровести свој макроекономски програм ако не буде био закључен аранжман с ММФ-ом", рекао је Џуел.

Најавио је да ће се о томе преговарати тек након локалних избора у БиХ, који су заказани за 15. новембар, а буде ли све текло по плану, нови споразум би могао бити закључен у јануару 2021. године.

"Фокус програма биће одговор на пандемију", казао је Џуел и објаснио да ће нови аранжман ММФ-а и Босне и Херцеговине ипак бити склопљен за период од три године, па ће се односити и на подршку структуралним реформама.

Босна и Херцеговина је посљедњи стенд-бај аранжман с ММФ-ом склопила 2016. године, управо ради лакшег спровођења реформи.

Једнократна интервенција у мају

Уговор је био вриједан нешто више од 500 милиона евра, али исплаћена је тек трећина планираних средстава, јер је ММФ процијенио да се реформе не спроводе на договорени начин, па је споразум отказан 2018. године.

У мају ове године ММФ је једнократно интервенисао, осигуравши Босни и Херцеговини 330 милиона евра хитне помоћи за суочавање с пандемијом, што је државна власт углавном искористила за крпљење буџетских рупа.

Нови стенд-бај аранжман, према пројекцијама власти у Босни и Херцеговини, требао би бити вриједан отприлике као онај од прије четири године.


Semberija info