ДО КРАЈА ОКТОБРА ПРВИХ ПЕТ ТУЖБИ ОБОЉЕЛИХ ОД КАНЦЕРА ПРОТИВ НАТО :: Semberija INFO ::

 

ДО КРАЈА ОКТОБРА ПРВИХ ПЕТ ТУЖБИ ОБОЉЕЛИХ ОД КАНЦЕРА ПРОТИВ НАТО


Вишим судовима у Србији до краја октобра биће поднијето првих пет пилот тужби са одштетним захтјевом обољелих грађана Србије против чланица НАТО снага које су бомбардовале Србију осиромашеним уранијумом, најавио је адвокат Срђан Алексић.

- Тужбе ћемо поднijети у Нишу, Врању, Крагујевцу, Београду и Новом Саду - рекао је Алексић за београдске Вечерње новости.

Алексић је рекао да је овог викенда италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља дошао у Ниш да му помогне да финализују тужбе против чланица Алијансе због угрожавања здравља и живота људи и животне средине за вријеме бомбардовања 1999. године.

Он је навео да су тужитељи некадашњи резервисти, офФицири, полицајци на дужности на Косову и Метохији и цивили.

- Сви су обоqели од карцинома, а за врijеме НАТО бомбардовања били су на Косову и Метохији или у Врању. Изабрали смо случајеве који су идентични онима које је колега Тартаља у Италији добио /на суду/ - рекао је Алексић.

Тартаља је пред италијанским правосуђем добио више од 170 пресуда у корист војника из мировних мисија на територији бивше Југославије, који су обољели од канцера, а утврђено је да постоји веза између њиховог оболијевања и боравка на бомбардованој територији.

Уз пилот тужбе биће достављени и медицински докази да је узрочник болести осиромашени уранијум.

Алексић је појаснио да је Тартаља успио да докаже присуство тешких метала код обољелих, у чему су му помогла вјештачења Универзитетске клинике "Ла сапијенца" у Риму, Института за нанотехнологије у Милану и Универзитет у Торину.

Алексић је најавио да ће у овим случајевима бити ангажовани италијански онколози који су већ вјештачили за италијанске војнике.

Он је напоменуо да су се за српско правосуђе опредијелили због великих парничних трошкова у иностранству, али и због могућности да се страни судови огласе ненадлежним јер тужитељи нису њихови држављани.

- Ми имамо заједнички усуд: грађани Србије су бомбардовани и умиру од последица тог чина, а исто важи и за италијанске војнике који су били у мисијама у иностранству, где су коришћене бомбе са осиромашеним уранијумом, као што су БиХ и Косово. То је био разлог да са колегом Алексићем започнемо правосудну битку - рекао је Тартаља.
Парламентарна Комисија за истрагу посљедица НАТО бомбардовања по здравље грађана Србије, формирана 2018. године, према ријечима предсједника Дарка Лакетића, приводи крају завршни извјештај и представиће га за мјесец дана, а даљи потези ће завистити од државе, јер се ту завршава посао Комисије.

(СРНА)