ДОСИЈЕИ О ЗЛОЧИНИМА ОВК ПРОЦУРИЛИ ИЗ ПРИШТИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ДОСИЈЕИ О ЗЛОЧИНИМА ОВК ПРОЦУРИЛИ ИЗ ПРИШТИНЕ


Досијеи о злочинима терористичке Ослободилачке војске Косова /ОВК/ највјероватније су процурили из такозваног косовског министарства спољних послова, на чијем челу је рођака бившег премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, сматра београдски адвокат Тома Фила.

Фила, који је био бранилац многих Срба у Хашком трибуналу, навео је да су српске институције доставиле своја сазнања Специјализованом суду у Хагу, а онда су они материјале послали такозваном министарству спољних послова Косова на чијем је челу Мелиза Харадинај Стубла, рођака Рамуша Харадинаја.

- На овој путањи досијеи су "скренули" и процурили у јавност - појаснио је Фила за "Вечерње новости", те напоменуо да је такозвано министарство спољних послова у Приштини имало увид у сва документа.

Он је додао да су документа, која су процурила, углавном она које је прикупио Милован Дрецун, предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, а да су њиховим објелодањивањем Албанци хтјели да пошаљу поруку да Срби лажу и да онима чија се имена помињу као потенцијални свједоци поруче да ће се са њима обрачунати.
Фила је навео да је један дио докумената дат током Владе Зорана Ђинђића, да је оно што се тицало злочина ОВК углавном нестајало, а документација против Срба је чувана.

- Никада нису вратили материјале о злочинима ОВК. Плаћеници су склањали документацију у име Шиптара, а најбогатији је био Беџет Пацоли, који је такође био министар спољних послова - рекао је Фила.

Адвокат Томислав Вишњић, који је такође заступао Србе у Хашком трибуналу, рекао је да "има више нивоа документације и да је могло да процури оно што су добили из српског тужилаштва, можда и из Хашког трибунала, а има и документације коју су прикупљали Еулекс и Кфор".

Он је напоменуо да запослени у Тужилаштву имају приступ документацији, свако има свој дио материјала који обрађује и на којем ради.

- Може да процури и преко бироа за превођење. Они који су ухапшени су користили ту документацију да `притисну` сведоке и да покажу да суд не може да их заштити. Један албански адвокат је рекао да су у питању изјаве сведока и да већина њих лаже, чиме им је послао поруку да промене своје исказе - навео је Вишњић.

Он је подсјетио на случај цурења докумената у Руанди, чије је злочине процесуирао Трибунал у Хагу, те да је крајем деведесетих пронађена гомила папира на пијаци у Руанди са изјавама заштићених свједока, гдје су продавци користили тајне податке да умотавају робу коју продају.

Специјални извјестилац Савјета Европе Дик Марти, аутор извјештаја о трговини људским органима на Косову и Метохији, рекао је раније да је Хашки трибунал уклонио доказе који су сакупљени на терену у вези са "жутом кућом".

(СРНА)