ПОКЛОНИЧКА ПУТОВАЊА - Све је више младих који походе светиње :: Semberija INFO ::

 

ПОКЛОНИЧКА ПУТОВАЊА - Све је више младих који походе светиње


У посљедње вријеме у Бијељини је све више огласа о поклоничким путовањима. Огласи су полијепљени на већини прометнијих мјеста у граду, аи у портама семберских светиња су обавјештења о поклоничким путовањима, као што су посјете манастиру Ловници, манастиру Добрун, Соко Граду... 



Иначе, православни манастири у Српској сваке године привуку на хиљаде вјерника из цијелог свијета, а све више становника Републике Српске, па и Семберије, одлази на поклоничка путовања. Занимљиво је да међу путницима који походе манастире има много и омладине која пут светиња креће из вјерских, образовних, а, нажалост, и здравствених разлога. Како кажу, ништа љепше нема, него посјетити неко свето мјесто, помолити се и душу напојити миром Божијим. Многи траже помоћ светитеља и исцјељење своје боли. 

Према подацима Туристичке организације Републике Српске, вјерски туризам посљедњих година је у експанзији. Имајући у виду значајан број православних светиња на подручју Семберије и Туристичка организација из Бијељине велику пажњу поклања промоцији вјерског туризма. У Семберији поклоници најчешће посјећују манастир у Тавни, манастир ,,Светог Василија Острошког'', те манастир ,,Свете Петке'', а одавде се често организују поклоничка путовања у, како вјерници тврде, ,,светињу над светињама'' - манастир ,,Светог Василија'' у Црној Гори. 

Како су са појавом вируса корона и мјере ограничења пооштрене, многи вјерници нису били у прилици да крену на поклоничко путовање.

Семберија инфо - В. Зеленовић