ПЕТРОВИЋ: ЗДРАВЉЕ ГРАЂАНА ЈЕ НА ПРВОМ МЈЕСТУ И НИШТА НЕ СМИЈЕ БИТИ ВАЖНИЈЕ ОД ТОГА :: Semberija INFO ::

 

ПЕТРОВИЋ: ЗДРАВЉЕ ГРАЂАНА ЈЕ НА ПРВОМ МЈЕСТУ И НИШТА НЕ СМИЈЕ БИТИ ВАЖНИЈЕ ОД ТОГА


Извор: Семберија инфо / С. Николић

Еколошко удружење “Еко Пут”,  у сарадњи са Градском управом, у Бијељини организовало Јавну трибину у на тему утицаја рударења литијума на животну средину и заједнице 


Да ли имамо права да свом потомству оставимо разорено земљиште, загађену воду, земљу и загађен ваздух,да ли рударство уопште може бити зелено и одрживо и шта заправо значи истраживање и експлоатација литијума за наша природна добра, само су неке од тема о којима су на Јавној трибини “Утицаји рударења литијума на животну средину и заједнице”, говорили еминентни стручњаци из ове области.



Снежана Јагодић Вујић, предсједница Еколошког удружења „Еко пут“,навела је да  је трибина организована са циљем како би се скренула пажња јавности на проблем могућих загађења која узрокује такозвано зелено рударење, које нам пријети у нашој непосредној близини.

- Ко што знате, Бијељина се налази буквално у сендвичу између два велика пројекта, пројекта Јадар у Србији и пројекта Лопаре на Мајевици, одакле нам као једној  плодној равници и изворишту хране за цијелу БиХ, па и шире, пријети загађење подземних вода и свега осталог, што то загађење повлачи за собом. Цијела ова кампања је прије свега усмјерена према доносиоцима одлука на нивоу републичких власти, којим желимо поручити да наши грађани имају право да изаберу, којим путем желимо да се наша земља развија, а тај пут  свакако није пут загађења и расељавања, него пут развоја и напретка читаве регије”, нагласила је Јагодић Вујић.



- Ово је једна у низу трибина које ћемо организовати у наредном периоду, а суштина је у томе да имамо здраву животну средину, гдје је ријеч струке била јасна, односно да би потенцијално отварање рудника значило загађење обрадивог земљишта, водотокова, ваздуха, генерално комплетне флоре и фауне, а то је оно што не смијемо дозволити. У наредном периоду ћемо са тим циљем водити континуиране активности, које ће укључити ширу друштвену заједницу, еколошка удружења и грађане, а  све како би смо одбранили нашу земљу, наш ваздух и воду,односно како би будућим генерацијама омогућили да остану живјети на овим просторима. Здравље грађана је на првом мјесту и ништа не смије бити важније од тога” истакао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.



Гости и говорници на трибини, били су проф.др Драгана Ђорђевић са Научног института у Београду, проф.др Ратко Ристић са Шумарског факултета из Београда, Зоран Пољашевић из УГ “Озренски студенац”, Драгана Ристић из НГГ ”НЕ руднику литијума у Лопарама” и Тихомир Дакић из Центра за животну средину.