Квалитетно грожђе и првокласно вино у срцу Семберије :: Semberija INFO ::

 

Квалитетно грожђе и првокласно вино у срцу Семберије


У винограду Слободана и Сњежане Војиновић, у Великој Обарској, четрнаестог фебруара, на Светог Трифуна, било је веома живо. Почело је орезивање винове лозе, управо на дан када крећу воћни сокови. У народу постоји вјеровање да на Тривундан, виноградарску славу, треба започети орезивање винове лозе, јер се вјерује да Свети Трифун штити лозу од града и штеточина, те да је то идеално вријеме за отпочињање резидбе.

Војновићи су међу првима у Семберији подигли виноград са око хиљаду чокота. У 2018. години произвели су око три тоне грожђа и око 2.000 литара квалитетног вина.

Сњежана, по струци трговац, вјешто барата маказама, показујући сву умјешност у овом, за лаике компликованом и изузетно сложеном послу.

- Започињемо резидбу која ће трајати наредних мјесец дана. Виноград тражи слугу, а не господара. Тако каже народна пословица. У овим условима тешко је узгајати винову лозу, јер има пуно влажности, има пуно биљних болести, тако да треба током године имати, како ми то кажемо, широм отворене очи. Свакодневно долазимо у виноград, његујемо чокоте. Ништа ми од тога не пада тешко, већ ми представља задовољство. Овдје имамо стону сорту грожђа „мускат хамбург“, изузетно слатко грожђе које је добро и за јело и за вино. Имамо винску сорту „каберне совињон“, грожђе изузетног квалитета, чије је вино цјењеније од „вранца“, који је на овом подручју популаран. Имамо и „вранац“, екстра квалитета, али је слабородан и осјетљив. У Требињу су за њега пуно бољи услови“, прича Сњежана Војиновић, истичући да су она и њен муж Слободан пуно учили из литературе о виновој лози, али и са интернета.



Десетак година праксе у винограду  допринијело је изванредном познавању вина и винове лозе.
Сњежана тачно зна, већ на почетку године, да ли ће година бити родна, да ли ће грожђе бити доброг или лошијег квалитета. Памти, као изузетно родну, прошлу годину, када су имали квалитетно вино и ракију. Од прије три године производе и вињак одличног квалитета. Све што произведу, Војиновићи подијеле са пријатељима. Син Немања је одушевљен радом у винограду, а и убудућа снаха Наташа показује интересовање за  рад у винограду.
Слободан Војиновић каже да је виноград подигнут 2004. године, те да је прва берба била у 2007. години.

- У прошлој години имали смо одличну бербу, више од три тоне грожђа. Љубав према вину нас је „наговорила“ да подигнемо виноград. Везање, резидба, заштита, то је велики и одговоран посао. Највише времена у винограду проводи моја супруга Сњежана. Слободно напишите, да вино све памти и да је у вину истина, каже Слободан Војиновић.