Најскупљи зачин на свијету, килограм чак 2.000 долара :: Semberija INFO ::

 

Најскупљи зачин на свијету, килограм чак 2.000 долара


Гурмани овај податак сигурно већ знају, али није на одмет подсјетити; из цвјетова шафрана, вишегодишње биљке - луковице, добија се најскупљи истоимени зачин на свијету.

Прави шафран вас може коштати и 10.000 долара по килограму, а само име води поријекло из персијског језика и у буквалном преводу значи "бити жут". Често се комбинује са рижотом, и конзумира се углавном на Истоку.

Нека оптимална цијена зачина по килограму је од 1.500 до 2.000 долара.

Може се јавити у разним варијантама, али се сматра да је прави шафран искључиво јаркожуте или наранџасте боје. Тачно поријекло ове биљке још није утврђено, мада влада вјеровање да му је домовина источна Грчка.

Све у свему, шафран се користио још у Месопотамији, прије око 5.000 година, а помиње се чак и у Старом завјету, и то као један од најскупоцјенијих зачина на свијету, поред тамјана, алоје и цимета.

Шта утиче на цијену шафрана?

Овдје говоримо о неколико фактора. Прво, кратка сезона цвјетања - само три седмице годишње, а онда и чињеница да стабљике шафрана расту веома ниско, те је процес брања мукотрпан.

То свакако повећава потребу за радном снагом.

Занимљиво је да се шафран убира искључиво ручно, као и да из сваке луковице у једној сезони израсте два до девет цвјетова љубичасте или плаве боје; сваки од тих цвјетова има три црвена или наранџаста тучка, дужине 25 до 30 милиметара.

Иначе, за само 1 килограм овог зачина потребно је између 150 и 200 хиљада цвјетова, док се при сушењу губи 80 процената масе, па вам је онда можда мало јасније откуд та цијена.

И као што можемо претпоставити, шафран се примарно узгаја у источном дијелу света: тачније, све од Шпаније до Индије. Највећи произвођачи шафрана су убједљиво Шпанија и Иран, са више од 80 одсто свјетске производње.

Треба истаћи и да је 2018. Иран остварио рекордну производњу "луксузног" зачина - произведено је чак 13 тона. Иначе, током једне године, у Ирану је ангажовано чак 150.000 сезонских радника за брање шафрана, преноси "Телеграф".


Независне новине