Шта значи потреба да слушамо музику док радимо :: Semberija INFO ::

 

Шта значи потреба да слушамо музику док радимо


Foto: Pixabay
Уколико волите слушати музику док обављате разне активности, научници објашњавају да постоји објашњење зашто то радите.

Наиме, они објашњавају када потреба за додатним звуком попут музике или звукова с телевизије, може указивати на проблем менталног здравља, а не на дистракцију како људи обично мисле.
 
- Позадинска бука може се користити у покушају да се одврати пажња или избјегну неугодне емоције и мисли - изјавила је психологиња Јена Карл.
 
Ипак, научници наводе да пуштање позадинске буке до одређене мјере може бити добар начин да управљате својим емоцијама. На примјер, ако се осјећате преоптерећено или депресивно на послу, можда се нећете осјећати угодно док плачете и можда ће вам требати нешто што ће вам одвратити пажњу.
 
Међутим, ту може настати проблем, јер није препоручено да избјегавате емоције у потпуности или заувијек. Морате пронаћи времена да се вратите својим мислима како бисте процијенили и осјетили емоције које вас муче.
 
Нажалост, избјегавање емоција може погоршати ваше стање. Ако се нађете у ситуацији да увијек одвраћате пажњу од неугодних мисли или их избјегавате, то може појачати тјескобу која стоји иза тих мисли.
 
Пуштање позадинске буке, небитно да ли се ради о пјесми, подкасту или телевизијској емисији може звучати као добра опција када сте сами и понекад заиста може бити од помоћи, али ако примијетите да порив долази из жеље да побјегнете од својих емоција и мисли, можда је вријеме да уведете и друге вјештине суочавања као што је одлазак на терапију.

(Б92)