Догодило се на данашњи датум – 5. јануар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 5. јануар


Васко Попа
1066. године – Умро је Едуард Исповедник, англосаксонски краљ од 1042. године, по којем су названи англосаксонски правни обичаји, кодификовани после његове смрти.

1589. године – Умрла је француска краљица италијанског порекла Катарина де Медичи, ћерка господара Фиренце Лоренца II, која је после смрти мужа Анрија II од 1560. године владала Француском као регенткиња. Уз подршку папе Гргура XIII организовала је 1572. године покољ хугенота (протестаната) познат као Вартоломејска ноћ.

1592. године – Рођен је Шах Џехан, познат и као принц Харам, могулски цар од 1628. до 1658. године, кад га је збацио син Аурангзеб. Саградио је чувени маузолеј Таџ Махал за царицу Мумтаз Махал у којем је и он сахрањен 1666. године. Преместио је престоницу из Агре у Делхи 1648. године.

1834. годне – У Крагујевцу су изашле “Новине сербске”, први српски информативни лист штампан у земљи, службено гласило кнежевине Србије. Први уредник био је Димитрије Давидовић, оснивач “Новина сербских” у Бечу (1813-21).

1895. године – Немачки физичар Вилхелм Конрад Рентген, објавио је да је пронашао x-зраке, касније по њему назване “Рентгенови зраци”.

1916. године – Пред Медовским заливом у Албанији потонуо је италијански брод “Бриндизи” с јужнословенским исељеницима, добровољцима из Канаде и САД који су кренули да помогну Србији и Црној Гори у Првом светском рату. Погинуло је 390 људи, а 102 је спашено.

1919. године – Основана је Немачка радничка партија, која је касније названа Национал-социјалистичка. На власт је дошла 1933. године, а њен лидер Адолф Хитлер постао је канцелар Немачке.

1919. године – У Берлину је почео устанак предвођен комунистичком организацијом “Савез Спартака” с Розом Луксембург и Карлом Либкнехтом на челу.

1925. године – Гувернер америчке савезне државе Вајоминг је постала Нели Тејлор Рос, прва жена гувернер у историји САД.

1928. године – Рођен је Зулфикар Али Бут, председник Пакистана (1971-73. године). Од августа 1973. године био је председник владе која је признала независност Бангладеша. У јулу 1977. године војним пучем га је збацио с власти генерал Мохамед Зија ул Хак, у марту 1978. године осуђен је на смрт под оптужбом да је наредио убиства политичких противника. Обешен је у априлу 1979. године.

1938. године – Рођен је шпански краљ Хуан Карлос I, који је после смрти диктатора Франсиска Франка 1975. године имао пресудну улогу у успостављању демократског поретка у Шпанији.

1942. године – На основу споразума с нацистичком Немачком, Први корпус бугарске фашистичке војске започео је у Другом светском рату окупацију југоистока Србије.

1949. године – На састанку у Москви владе СССР, Бугарске, Чехословачке, Мађарске, Пољске и Румуније донеле су одлуку о стварању Савета за узајамну економску помоћ (СЕВ) ради организације и усклађивања дугорочног развоја земаља чланица. Исте године СЕВ-у је приступила Албанија, а 1950. године Источна Немачка. Савет је расформиран 1991. године.

1964. године – Током посете Светој земљи папа Павле VI састао се у Јерусалиму с патријархом Атинагором I. То је био први сусрет поглавара две цркве од 15. века и прва посета римокатоличког поглавара Светој земљи.

1969. године – СССР је лансирао васионски брод “Венеру 5” у правцу Венере, а пет дана потом и “Венеру 6”, који су до те планете стигли 16, односно 17. маја.

1976. године – У Камбоџи у време режима Црвених Кмера проглашен је нови устав којим је назив земље промењен у Демократска Кампућија.

1991. године – Умро је српски писац Васко Попа, члан Српске академије наука и уметности, најпревођенији српски песник у другој половини 20. века. Називан је језичким чудотворцем и последњим великим оригиналним песником. Најзначајнија дела: “Кора”, “Непочин-поље”, “Споредно небо”, “Од злата јабука”, “Урнебесник”.

1993. године – Танкер “Браер” испустио је 85.000 тона сирове нафте поред обала Велике Британије.

1996. године – У Гази је убијен палестински терориста Јахја Ајаш, звани “инжењер”, осумњичен да је организатор таласа самоубилачких терористичких напада у Израелу у којима је погинуло десетине јеврејских цивила. Погинуо је пошто је у његовим рукама експлодирао мобилни телефон.

1997. године – Русија је повукла последње јединице Министарства одбране из Чеченије, привремено окончавши војну кампању против исламских терориста у тој републици.

1999. године – САД су продужиле економске санкције против СР Југославије уведене у јуну 1998. године због ескалације косовске кризе; београдски Фонд за хуманитарно право објавио је податке према којима је 2.000 људи насилно изгубило живот током 1998. године на Косову.

2003. године – Умро је Масимо Ђироти, један од најпопуларнијих филмских уметника у послератној италијанској кинематографији, познат по улогама у филмовима Лукина Висконтија “Опсесија”, “Смисао” и “Вештице”.

2006. године – У муслиманском светом граду Меки (Саудијска Арабија) погинуло је најмање 76 особа, а 62 су повређене, када се једна четвороспратница срушила током традиционалног хаџилука.


Едукација