Догодило се на данашњи датум – 3. јануар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 3. јануар


106. године п.н.е. – Рођен је римски писац, филозоф, политичар и говорник Марко Тулије Цицерон. Заслужан је за преношење и популаризацију грчке културе и најзначајнији је представник еклектицизма у филозофији последњег века п.н.е. Убијен је 43. по налогу Марка Антонија кога је оштро напао у својим беседама – “филипикама” (“Беседе о беседништву”, “О беседнику”, “О пријатељству”).

1795. године – По поразу устанка Тадеуша Кошћушког, Пруска, Аустрија и Русија склопиле су тајни уговор о трећој подели Пољске.

1815. године – Аустрија, Британија и Француска су створиле војни савез против Пруске и Русије.

1868. године – У Јапану је укинута институција шогуна и започела “просветитељска ера” династије Меиџи. Цар Муцухито успоставио је централну царску власт, спровео реформе по европском узору и отворио пут ка брзом развоју Јапана.

1875. године – Умро је француски лексикограф и енциклопедиста Пјер Атанас Ларус, издавач “Великог светског речника XИX века” у 17 томова (1866). Издавачка кућа “Ларус” касније је постала једна од најпознатијих у свету.

1924. године – Енглески египтолог Хауард Картер пронашао је у Долини краљева у близини Луксора у Египту саркофаг фараона Тутанкамона.

1926. године – Умро је чешки писац Јарослав Хашек који је светску славу стекао недовршеним хумористичко-сатиричним романом “Доживљаји доброг војника Швејка у светском рату”. Роман је преведен на многе језике, по њему је снимљено више филмова, а адаптиран је и за позорницу.

1931. године – Умро је француски маршал Жозеф Жак Сезер Жофр, творац ратног плана Француске у Првом светском рату и победник битке на Марни 1914. године. Крајем 1916. године је смењен с положаја главнокомандујућег француских армија због неуспеха у операцијама 1915. и 1916. године.

1961. године – САД су прекинуле дипломатске односе с Кубом.

1967. године – Џек Руби који је убио Лија Харвија Освалда пре но што је Освалд стигао на суд због убиства председника САД Џона Кенедија, умро је у болници.

1970. године – У Бразавилу је донет устав којим је Конго-Бразавил проглашен Народном Републиком Конго.

1977. године – Међународни монетарни фонд одобрио је Великој Британији четири милијарде долара зајма за подршку британској фунти. То је био највећи зајам у до тада тридесетгодишњој историји ММФ-а.

1980. године – Председник СФР Југославије Јосип Броз Тито примљен је у Клинички центар у Љубљани. Пошто операција крвних судова није успела, 3. фебруара му је ампутирана нога.

1990. године – Панамски генерал Мануел Антонио Норијега, предао се трупама САД након 10 дана проведених у Амбасади Ватикана. Норијега је потом депортован у САД где му је суђено.

1990. године – У железничкој несрећи на југу Пакистана погинуло је 307 људи када је експресни воз ударио у теретни.

1993. године – Председници Русије и САД Борис Јељцин и Џорџ Буш потписали су споразум о смањењу нуклеарног оружја за две трећине (СТАРТ-II).

1994. године – У Сибиру се срушио руски путнички авион “Тупољев-154”. Погинула су сва 124 путника и члана посаде.

1996. године – Представници међународних мировних снага у БиХ саопштили су да је у тој земљи, након завршетка рата, остало четири до пет милиона мина и да ће чишћење минских поља трајати 30 година.

1997. године – Широм Србије настављени су масовни грађански и студентски протести, упркос јаким полицијским снагама које су 26. децембра 1996. године почеле да спречавају протестне шетње. Протести су почели у новембру 1996. године због фалсификовања резултата на локалним изборима на којима је победила опозициона коалиција “Заједно”.

2000. године – На првим парламентарним изборима у Хрватској након смрти председника Фрање Туђмана, убедљиво је победила коалиција опозиционих странака, а одзив бирача био је 80 одсто, највећи од 1990. године, када су одржани први вишестраначки избори.

2001. године – Летонски супермаратонац Георг Јермолајев поставио је нови светски рекорд у трчању на дуге стазе, претрчавши пет хиљада километара за 888 часова и 42 минута. То је био први светски рекорд у новом миленијуму.

2002. године – Генерални секретар УН Кофи Анан одобрио је оснивање суда за ратне злочине током десетогодишњег рата у Сијера Леонеу.

2003. године – У интервенцији полиције на смиривању уличних протеста у Каракасу (Венецуела) између групе симпатизера и противника председника Хуга Чавеза, погинуле су најмање две особе, а 78 је повређено.

2004. године – Египатски авион “боинг 737” срушио се у Црвено море. Погинуло је свих 148 путника и чланова посаде, углавном Француза који су летовали у Египту.

2006. године – Умро је Урбано Лацаро који је ухватио фашистичког диктатора Бенита Мусолинија када је он покушао да побегне од савезничких снага. Лацаро је био припадник италијанског покрета Отпор за време ИИ светског рата.

2007. године – Одлуком Парламента Шведске, најстарије новине на свету, “Пост-ок Инрикес Тиднигар” престале су да излазе у штампаној форми и од тада су доступне само на Интернету. Те новине су почеле да излазе 1645. године.

2011. године – У Загребу је умро комедиограф Фадил Хаџић, оснивач Сатиричног позоришта Јазавац, позоришта Видра и Комедија. Био је и уредник часописа Керемпух и успешан филмски сценариста и режисер.


Едукација