Савјети уз које ће вашем љубимцу петарде и ватромет бити мања траума :: Semberija INFO ::

 

Савјети уз које ће вашем љубимцу петарде и ватромет бити мања траума


Вријеме божићних и новогодишњих празника и слава, осим фине клопе и дружења, носи и нимало привлачне попратне активности, а то је бацање петарди, које је опасно за све, али посебно је трауматично за кућне љубимце. Осим петарди, тјескобу љубимцима представља и ватромет. Оно што ви можете учинити како бисте заштитили свог љубимца од буке јесте да им обезбиједите мјесто гдје се могу сакрити.

То, на примјер, може бити мјесто испод намјештаја, у неком ормарићу, а можете га приредити и у просторији у вашем дому гдје влада највећа тишина. Имате ли пса оставите му у тој просторији његове играчке како би је повезивао са сигурношћу, безбрижношћу и уживањем те ће из тог разлога кад чује ватромет отићи управо на то мјесто.

Кад је о мацама ријеч, њима ће бити довољно да се скрију испод стола или кревета или у неки миран угао. Немојте је мамити да изиђе ван док она сама не буде спремна, јер ће јој то узроковати још више стреса. Побрините се да се ваш пас или мачка увијек налазе у сигурном окружењу те да не могу побјећи на цесту ако се преплаше.

Током сезоне ватромета и петарди пса шетајте док је вани још свјетло, навече га изведите накратко, а у вријеме кад очекујете ватромет држите љубимца унутар куће. Кад падне мрак, затворите прозоре и навуците завјесе те пустите музику како бисте прикрили звук ватромета. Када је ваш љубимац уплашен немојте га због тога кажњавати или викати на њега, јер ћете тако само погоршати ситуацију.

Игноришите и ви звук петарди и ватромета. Забављајте се играчком вашег пса како бисте и њега подстакнули да се придружи, али немојте га форсирати да се игра ако не жели. Кавезе или друге настамбе у којима бораве ваши љубимци дјелимично прекријте декама тако да је један дио добро заштићен од звукова. Пазите да животиња и даље може гледати ван. Осигурајте љубимцу додатну простирку у коју се може скрити.

Петарде су пиротехничко средство које се користи у сврху разоноде и забаве, али посљедице које могу оставити иза себе су све само не забавне. Бацањем петарди посебно су угрожени кућни љубимци који их доживљавају и осјете пуно интензивније него људи, но поред овог велику опасност представљају и за дјецу.


Независне новине