Технологије које су "умрле" у 2022. години :: Semberija INFO ::

 

Технологије које су "умрле" у 2022. години


Како се приближавамо крају 2022. године, полако сводимо рачуне и правимо прегледе онога што је годину обележило у ИТ индустрији и технологији. Било је доста позитивних ствари, али издвојиле су се и неке негативне.
Доносимо вам неке занимљиве технологије које су нас напустиле током ове године, било да су у питању производи, платформе и компаније које су оставиле дубок траг или су једва заживеле и пламен им се напрасно угасио.
Неке од ових технологија које смо изгубили, као што су иПад или БлацкБеррy, можда су кратко биле присутне ако гледамо из угла људског века. Међутим, за технолошке оквире то представља  читаву еру. Неки други пројекти су обећавали доста, али се испоставило да немају потенцијал да оставе већи траг у ИТ индустрији.

иПод
Миленијалцима овај губитак најтеже пада. Пре него што смо имали иПхоне и Спотифy, постојали су иПод и иТунес.
Многи сматрају да је иПод унео револуцију у музичку индустрију – легитимизовао је модел плаћања за дигиталну музику, негирао је потребу за музичким албумима и омогућио је да свако буде ДЈ (ди џеј).
иПод прве генерације је објављен 2001. године, а био је то симпатичан и компактан уређај, који је могао да ускладишти хиљаде песама. Уклесао је пут преносивом приступу музици и видеу.
Међутим, када је 2007. године представљен иПхоне, иПод је полако почео да постаје беспотребан. Током маја 2022. године, Аппле је објавио да  ће престати да производи иПод тоуцх, који је у том тренутку остао једини иПод доступан на тржишту.



БлацкБеррy
Почетком 2000-тих година БлацкБеррy је био својеврстан статусни симбол. БлацкБеррy је имао пуну тастатуру, могућност слања имејл порука и наравно  ББМ платформу за размену порука, која је тада била врхунац технолошке ексклузивности.
Али опет, стигао је иПхоне као и други телефони са екраном осетљивим на додир, тако да је ускоро притискање физичких тастера деловало застарело и мање "цоол".
БлацкБеррy је дуго одолевао и задржао је култ са својом QWЕРТY тастатуром, али никакав утицај није могао да га одржи у животу. Оно што га је уздигло до легендардног статуса, на крају га је и "убило" – пуна тастатура и ББМ. Компанија није успела да еволуира и коегзистира на тржишту "тоуцх" екрана, а пропустила је и прилику да ББМ прошири на шире тржиште.



иПхоне мини
Током представљања иПхоне 14 серије, примећено је да у оквиру линије нисмо видели 5,4-инчну верзију иПхонеа. Живот умањеног уређаја је угашен након само две генерације.
Пратиоцима Аппле прилика ово није представљало изненађење. Продаја иПхоне 12 мини и иПхоне 13 мини модела је била испод просека. На крају, јавност и конкретна потражња су пресудили: када је у питању иПхоне – веће је боље.

Интернет Еxплорер
Током 2022. Мицрософт је коначно пензионисао Интернет Еxплорер. Чак и на свом врхунцу, ово није био добар прегледач  интернета.
Током највећег дела свог постојања, ИЕ је био један од најгорих прегледача које сте мпогли да користите. У зависности од године, и сврхе за коју сте користили Интернет Еxплорер, прегледач  чак не би правилно ни приказивао неке сајтове, или бисте добијали гомилу искачућих прозора или бисте били изложени гомили вируса.
С друге стране, Интернет Еxплорер је био први прозор у свет интернета за велики број корисника због чињенице да је долазио унапред инсталиран на сваком Wиндоwс рачунару, од 1995. па наовамо.



Гоогле Стадиа
Гоогле је стекао репутацију компаније која често објављује али и укида и гаси пројекте. Ту је  чак и сајт посвећен Гооглеовом софтверском гробљу.
Гоогле Стадиа је лансиран 2019. године, уз велика обећања за будућност стриминга игара у облаку. Међутим, Стадиа никада није била масовно прихваћена од стране корисника и Гоогле је у септембру ове године одлучио да угаси сервис.

Мета Портал
Мета је током 2022. године прошла кроз изузетно трновит пут. Компанија је годину започела тако што је преко ноћи изгубила 237 милијарди долара, неуспешно је покушала да постане нови ТикТок, а мало је оних који деле визију Марка Закерберга о метаверзуму.
У оваквој ситуацији, дошло је до великог отпуштања запослених али и гашења Мета Портал пројекта. Ово је учињено како би се смањили трошкови, али је овај паметни дисплеј за видео позиве и пре тога био прилично изопштен као потрошачки уређај и никада није доносио велику зараду.
Такође, Мета Портал се суочавао са снажном конкуренцијом у виду иПад, Амазон Ецхо и Гоогле'с Нест хуб уређаја, са  чиме није могао да се носи.

ФТX
ФТX је био познат као поверљива и лака за коришћење платформа за трговање криптовалутама. Сервис је потрошио велике суме новца на спонзорства са спортским тимовима и партнерства са спортистима, а све у циљу рекламирања трговања криптовалутама међу мејнстрим потрошачима.
Ипак , све то је проузроковало да се ФТX нађе у проблемима са ликвидношћу, компанија је банкротирала... Али ту се прича не завршава. Извештаји сада помињу да је бар милијарда долара корисничког новца једноставно исчезла, док амерички органи истражују ФТX због преваре.



Тwиттер какав смо знали
Чак и пре него што је Илон Маск преузео компанију, Тwиттер је већ  био токсична локација на интернету. Свим Тwиттер корисницима је познат осећај беса који им се ствара када  читају запаљиве теме, или када се развија импулсивна дискусија.
Људи су волели да се жале на то како је Тwиттер лош за ментално здравље или колико се времена троши на бесомучно скроловање, али су се сви и даље враћали на Тwиттер. Многи су се на Тwиттер ослањали као на извор вести или забаве, али су гајили и наду да  ће се мрежа побољшати.
Онда је дошао Маск, а Тwиттер је добио скандалозне промене начина верификације, изгубио је половину својих највећих оглашивача, а повећана је стопа говора мржње према неким истраживањима.
Маск је такође отпустио велики број запослених, суспендовао је налоге многих корисника, а ексцентрични милијардер је константно у центру пажње на мрежи због својих твитова и необичних одлука.
Много тога се може рећи о новом Тwиттеру, али Тwиттер који смо волели да мрзимо више не постоји. Сада га само мрзимо.

(b92)