ТИНЕЈЏЕРИ МАСОВНО НАПУШТАЈУ ФАЦЕБООК :: Semberija INFO ::

 

ТИНЕЈЏЕРИ МАСОВНО НАПУШТАЈУ ФАЦЕБООК


Foto: Ilustracija
Познато је како Фацебоок има великих проблема с тинејџерима који су одавно почели напуштати ту платформу и своје активности пребацили на ТикТок, Снапцхат и Инстаграм, али тек је недавно истраживање показало колико мало младих користе Зуцкербергову мрежу.

Према истраживању Пеw Ресеарцх Центера које је проведено у САД-у, али чији се резултати вјероватно могу примијенити и на друга тржишта, само 32 посто младих старости између 13 и 17 година користи Фацебоок.
Поређења ради, резултати истог истраживања проведеног 2015. показали су да је тада 71 одсто тинејџера користило Фацебоок. 

Али током година Фацебоок је постајао све популарнији међу старијим корисницима те многи млади више нису хтјели користити исту мрежу на којој су популарни и често изузетно активни њихови родитељи, тетке, стричеви, али и баке и дједови. То једноставно више није било цоол па су Зуцкербергу показали палац доле.

Фацебоок је с неким опцијама, а поготово с увођењем кратких видеозаписа по узору на ТикТок покушао своју мрежу поновно приближити младима, али чини се да је компанија битку за младе неповратно изгубила.

Док Фацебоок заобилазе у широком луку, међу младима је најпопуларнија једна друга платформа - YоуТубе. 
Чак 95 одсто испитаних користи овај видеосервис, док је 19 посто њих на YоуТубеу "готово константно", преноси Зимо.дневник.хр.

Друга најпопуларнија платформа међу младима је, није тешко погодити, ТикТок који користи 67 одсто тинејџера, од чега 16 одсто њих готово стално прегледава видеозаписе и новитете на њему. На трећем мјесту налази се Инстаграм (користи га 62 одсто младих, а 10 одсто њих готово стално), док се на четвртом мјесту налази Снапцхат с 59 одсто. Након тога слиједе Тwитцх (20 одсто), WхатсАпп (17%), Реддит (14%), Тwиттер (10 %) и Тумблр (9 %) .

Више од трећине испитаних тинејџера признало је у овом истраживању да превише времена проводе на друштвеним мрежама, при чему је 54 одсто њих признало како би се тешко одрекли друштвених мрежа.
 
(Независне)