МОТОЦИКЛ ВИШЕ НИЈЕ НАЈОПАСНИЈЕ ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО :: Semberija INFO ::

 

МОТОЦИКЛ ВИШЕ НИЈЕ НАЈОПАСНИЈЕ ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО


Foto
Истраживачи са Универзитета Калифорнија у САД у свом истраживању су се фокусирали на безбједност индивидуалног превоза.

Анализирали су помоћу компјутерског програма 36 милиона медицинских биљешки из 180 клиника и болница, насталих у периоду од 14. јануара 2014. до 14. маја 2020.

Програм је тражио описе повреда, кључне ријечи и "учио" нове појмове. На крају је било могуће припремити извјештај који не оставља никакву недоумицу о томе које превозно средство треба одабрати како бисте безбједно стигли на одредиште.

У проучаваном узорку медицинских установа о повредама задобијеним током вожње електричног тротинета забиљежене су 1.354 пријаве.

То је у просјеку 115 повреда на милион путовања, али постоји један детаљ вриједан пажње.
До 2018. године, односно до наглог раста популарности електричних тротинета, просјек догађања био је око 13 годишње. У 2018. већ су биле 592 повријеђене особе, а 2019. године 672.

По броју несрећа су електрични тротинети чак претекли мотоцикле (у просјеку 108 повреда на милион путовања) који су се раније сматрали најопаснијим превозним средством.

Бицикл са 15 повреда на милион путовања знатно је безбједнији. Ипак, неприкосновени лидер по безбиједности у индивидуалном превозу је аутомобил - само 8 повреда на милион путовања.

Зашто је електрични тротинет толико опасан?

Како се наводи, користи га мање људи који познају саобраћајне прописе (у односу на, рецимо, мотоцикл), а многи од њих додатно возе под утицајем разних стимуланса "јер то је само тротинет".

Даље, многи корисници електричних тротинета немају вјештине које их дефинишу као возаче.
Да бисте возили аутомобил, морате да положите возачки испит и да имате минимално знање о томе како функционише друмски саобраћај.

Такође, електрични тротинети возе се углавном без кацига, па се ризик од озбиљне повреде у случају незгоде значајно повећава.

Осим тога, тротинети веома брзо убрзавају, па вас чак и они са брзинама ограниченим на 25 км/х могу изненадити својим перформансама.

Мали точкови, узраст возача, алкохол, дрога и несрећа је неизбјежна...

(Б92)