БИСКУП НА СИЦИЛИЈИ РЕКАО ДЈЕЦИ ДА ДЕДА МРАЗ НЕ ПОСТОЈИ, ЦРКВА СЕ ИЗВИНИЛА РОДИТЕЉИМА :: Semberija INFO ::

 

БИСКУП НА СИЦИЛИЈИ РЕКАО ДЈЕЦИ ДА ДЕДА МРАЗ НЕ ПОСТОЈИ, ЦРКВА СЕ ИЗВИНИЛА РОДИТЕЉИМА


Католичка црква се извинила родитељима након што је бискуп на Сицилији на миси препуној дјеце рекао да “Деда Мраз не постоји” и да је модерног Деда Мраза измислила компанија “Кока-Кола”.

Пошто је бискуп Антонио Стаљано узнемирио младе вјернике говорећи им да Деда Мраз не постоји, дон Алесандро Паолино из епархије Ното извинио се у име бискупа и изразио жаљење због изјаве „која је изазвала разочарење код дјеце“.

“Прије свега, у име бискупије извињавам се због ове изјаве која је изазвала разочарање малишана. Желим да нагласим да су намере бискупа Стаљана биле сасвим другачије. Не смијемо дјеци да уништавамо машту, него да подстичемо добре намјере. Дакле, Деда Мраз представља слику давања, великодушности и дијељења”, поручио је Алесандро.

Подсећања ради, бискуп Антонио Стаљано је за вријеме фестивала који се традиционално одржава на Сицилији и који се завршава симболичном реконструкцијом доласка Светог Николе у Ното на коњу причао да Деда Мраз не постоји.
“Црвену боју његовог капута је одабрала Кока-Кола у рекламне сврхе”, рекао је том приликом бискуп, тврдећи да су намјерно одабрали слику здравог и руменог Деда Мраза како би “себе приказали као симбол здравих вриједности”.

Иако су многи изразили негодовање због бискупове изјаве на друштвеним мрежама, бискуп Стаљано није желио да одступи од својих речи. Навео је да жели да дјеца забораве Кока-Колин приказ Деда Мраза и да се окрену правом историјском поријеклу Божића – Светом Николи.

“Ако се умјесто Деда Мразу дјеца окрену Светом Николи биће отворенија за идеју помоћи једни другима, за идеју солидарности која произилази из даривања поклона сиромашној дјеци”, сматра бискуп.

Његова проповјед је, како је рекао, “начин да се ослободимо популарне теологија и да се поврати право значење хришћанске традиције Божића”.

Свети Никола, који је живео у данашњој Турској у трећем вијеку, инспирисао је неке од традиција које данас повезујемо са Деда Мразом. Легенда каже да је убацивао новчиће у прозор сиромашних породица и анонимно дијелио храну гладнима.