Љути и срећни :: Semberija INFO ::

 

Љути и срећни


Љута паприка директно утиче на појачано лучење серотонина, допамина, окситоцина и ендорфина, хормона задужених за наш лијеп осјећај. Љута паприка дјелује противупално, ублажава бол и добар је биљни лијек против диспепсије.

Модерна медицина тек у новије вријеме почела је препознавати оно што су древни Астеци и Маје знали већ хиљадама година уназад – да су капсаицин и други елементи љуте паприке благотворни за очување нашег здравља на потпуно природан начин. У посљедње вријеме добили смо и медицинско објашњење зашто су Мексиканци увијек насмијани и расположени за пјесму. Капсаициноиди се вежу за рецепторе одговорне за осјећај топлине. Активирани рецептори шаљу сигнал мозгу, а мозак активира реакцију организма која се разликује од особе до особе, а манифестује се кроз убрзани пулс, појачано знојење, ослобађање ендорфина. Особама које су предиспониране за мождани удар савјетује се да свакодневно узимају двије до три мале кашичице љуте паприке.

Чили је одличан лијек за људе који пате од функционалне диспепсије (која није настала због гастро-езофагеалног рефлекса или синдрома пренадражених цријева). Бол, надутост и мучнина значајно се смањују редовним узимањем чилија (2,5 грама током пет седмица).
Љута паприка ублажава реуматизам и болове у мишићима када се користи локално. Не препоручује се онима који пате од хемороида и чира на желуцу.

Мед за здрав мозак

Помијешајте 100 гр љуте алеве паприке, 100 гр свјеже наренданог ђумбира и већу, очишћену, исцијеђену главицу бијелог лука. Кад сте од ових састојка добили хомогену смјесу, додајте један килограм багремовог меда и добро измијешајте. Оставите да стоји три дана, уз чешће мијешање. Сваки дан узмите по једну малу кашичицу овог меда с мало млаке воде три пута на дан. Паприка и ђумбир стимулишу циркулацију крви у мозгу, бијели лук разређује крв, а све три биљке нормализирају крвни притисак.
Овај мед је користан за људе који су изложени ризику од исхемијског можданог удара, али се не препоручује онима код којих постоји ризик од хеморагијског можданог удара.

Тинктура против 
реуматизма и болова у мишићима

Љута паприка садржи капсицин, супстанцу за коју је доказано да дјелује умирујуће на болове у костима и мишићима. Узмите 10 мањих црвених феферона, ситно их исјецкајте, успите у стакленку и прелијте с пола литре љекарског алкохола (91%).
Затворите стакленку и оставите да стоји на тамном мјесту 12 дана, уз чешће мућкање. Текућину, након тога, проциједите и чувајте у добро затвореној стакленки.Тинктура се прије употребе разблажује. Једну кашику тинктуре помијешајте с кашиком воде и утрљајте на болно мјесто.
Након тога, добро и пажљиво оперите руке водом и сапуном, намажите их обичним јестивим уљем, истрљајте, па поново оперите водом и сапуном.

Еликсир против 
болова у зглобовима

100 гр сувог грожђа, 20 гр коријена сувог ђумбира, три црвене љуте папричице, 20 гр сувог листа рузмарина и 20 гр сјемена слачице. Све састојке прелијте литром квалитетног џина, промућкајте и држите на топлом мјесту у добро затвореној стакленци двије седмице. Након тог периода проциједите и пијте по једну кашичицу с мало воде три пута на дан. Овај еликсир изузетно умањује болове.
 

Семберске новине - Семберија инфо