Голфска струја све слабија, могуће катастрофалне посљедице :: Semberija INFO ::

 

Голфска струја све слабија, могуће катастрофалне посљедице


Циркулација Атлантског океана која одржава Голфску струју, због које многи дијелови западне Европе и источне Сјеверне Америке имају топлију и умјеренију климу, на најслабијем је нивоу у посљедњих хиљаду година, и због тога постоји могућност да се клима овог дијела свијета потпуно промени.

Даље слабљење Атлантске меридијалне циркулације (AMOC - Atlantic Meridional Overturning Circulation) могло би да резултира јачим олујама и оштријим зимама, као и интензивнијим љетима са смртоносним топлотним таласима широм Европе.

Научници предвиђају да ће АМОЦ додатно ослабити уколико се загријевање планете настави, а њен интензитет би могао до краја вијека да ослаби од 34 до 45 одсто, што би било довољно да се дође до тачке послије које би читав климатски систем тог дијела свијета постао непоправљиво нестабилан.

Ослабљена Голфска струја би такође довела до подизања нивоа мора на атлантској обали САД.

Стефан Рамсторф са Института за истраживање климатског утицаја у Потсдаму, који је један од аутора нове студије објављене у Натуре Геосциенце, рекао је за Гардијан да би слабија атлантска циркулација довела до драматичне промјене времена.

Навео је да је АМОЦ већ ослабила за 15 одсто, а да ће у наредних 20 до 30 година вјероватно наставити да слаби, што ће узроковати јаче температурне амплитуде, од јачих олуја и зима до интензивнијих топлотних таласа љети.

Рамсторф и његове колеге са Универзитета Мејнут у Ирској и Универзитетског колеџа у Лондону закључили су након проучавања седимената и ледених језгара са Гренланда да оволико слабљење није забиљежено у посљедњих хиљаду година.

РТС / Независне