ХАКЕРСКИ НАПАД НА АМЕРИЧКУ КОМПАНИЈУ ЗА САЈБЕР БЕЗБЈЕДНОСТ, СУМЊА СЕ НА РУСИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ХАКЕРСКИ НАПАД НА АМЕРИЧКУ КОМПАНИЈУ ЗА САЈБЕР БЕЗБЈЕДНОСТ, СУМЊА СЕ НА РУСИЈУ


Хакерским упадом у велику америчку компанију за сајбер безбједност Фајар Ај (ФиреЕyе), за који се сумња да су извели руски државни хакери, нападачи на располагању имају моћне технике за извођење нових сајбер напада на владине агенције, компаније и индустрије широм свијета, пишу свјетски медији.

Компанија Фајар Ај саопштила је да су нападачи са "способностима свјетске класе" извршили хакерски напад на њен систем и указује да се вјерује да иза напада стоје хакери које спонзорише руска држава.

Нападачи сада, како наводе, имају приступ софистицираним алатима за хакерске нападе које Фајар Ај користи за тестирање одбрамбених система својих клијената, међу којима су амерички Федерални истражни биро (ФБИ), владине агенције, централне банке и неке од највећих свјетских компанија.

Извршни директор Фајар Аја Кевин Мандиа рекао је 8. децембра да је на основу свог 25-годишњег искуства у сајбер безбједности закључио да је напад извршила држава с "врхунским офанзивним капацитетима", додајући да се напад разликује од десетина хиљада инцидената на које је његова компанија реаговала и да су хакери користили "комбинацију техника" какву нису видјели ни Фајар Ај ни њени партнери.

Чини се да је главни циљ хакера крађа информација о клијентима компаније Фајар Ај, рекао је Мандиа и додао да, мада су нападачи могли да приступе неким интерним системима компаније, није видио доказе да су узете информације њених клијената.
Када веома цијењена компанија коју корпорације и владе широм свијета користе да би се заштитиле од хакерских напада, буде мета таквих напада, то изазива страх у костима стручњака за сајбер безбједност, оцјењује ББЦ.
Фајар Ај није прва велика компанија за сајбер безбједност која је била мета напада, али у овом случају забрињава што су хакери украли такозвани "црвени тим", односно оруђе за хакерске нападе, што, како наводи ББЦ у анализи, значи да нападачи сада имају на располагању моћну колекцију нових техника које могу користити.
Добра страна би могла бити то што Фајар Ај тачно зна каква је хакерска оруђа имао и, додаје ББЦ, за надати се и како да се брани од њих.

Иако је Фајар Ај навео да нема назнака да су алати злоупотребљени, стручњаци за сајбер сигурност кажу да би хакери могли да их модификују и искористе у будућим нападима на владе или индустрије.

Хакерски напад на Фајар Ај је највећи ударац америчкој сајбербезбједносној заједницу откако је мистериозна група "Брокери из сјенке"  2016. објавила напредне хакерске алате америчке Агенције за националну безбедност (НСА), истиче АП, указујући да САД верују да су Сјеверна Кореја и Русија искористиле украдене алате за разорне сајбер нападе на глобалном нивоу.

Америчка Агенција за сајбер безбједност и безбједност инфраструктуре упозорила је да би неовлашћени актери на сличан начин могли да злоупотребе "црвени тим" Фајар Аја.

Та компанија је имала кључну улогу у идентификовању Русије у бројним агресијама у подземљу глобалног дигиталног конфликта, указује АП и додаје да је међу 8.800 њених клијената прошле године била половина с Форбсове листе 2.000 водећих компанија из свијета телекомуникација, технологије, финансијских услуга, здравствене заштите, електродистрибуције, фармације и индустрије нафте и гаса.