ЛОМОНОСОВ- ИЗВОР РУСКЕ НАУКЕ :: Semberija INFO ::

 

ЛОМОНОСОВ- ИЗВОР РУСКЕ НАУКЕ


Деветнаестог новембра навршава се 309 година од рођења Михаила Васиљевича Ломоносова, једног од највећих научника у историји.

Ломоносов је творац физичке хемије, члан Руске академије, енциклопедиста свјетског гласа. Студирао је у Русији, Њемачкој и Холандији. Његово образовање и научна дјелатност били су разнолики: од класичних језика, до астрономије и технике. Формулисао је закон одржања материје, објаснио појаве сагоријевања, створио научну теорију о свјетлости, објаснио поријекло поларне свјетлости.

Знатно је реформисао руску науку и ударио темеље научне терминологије руског књижевног језика. Написао је прву граматику руског језика, драмска дјела "Тамира и Селим" и "Демофонт". Оснивач је Московског универзитета, који и данас носи његово име.
Ломоносов је рођен 1711. године на сјеверу Русије у Архангелској области, 989 км сјеверно од Москве, у породици имућног сељака, који се као и генерације његових предака бавио риболовом на мору.

Ломоносова сеоски живот није привлачио, желио се образовати, те је 1730. године побјегао од куће са товаром рибе у Москву, гдје се уписао у Славјано-грчко-латинску академију. Да би се уписао представио се као племићки син, јер нису примали  дјецу сељака. Повјеровали су му јер је био веома писмен и добро је знао математику.
Ломоносов се школовао прво у Москви, а затим у Кијеву и Петербургу. У својим двадесетим годинама боравио је у Њемачкој, студирао је у Марбургу и Фрајбергу.

Након повратка у Русију остварио је велику каријеру као физичар, астроном и хемичар, а бавио се и пјесништвом.
Први је доказао закон о очувању масе, тврдећи да је количина материје прије хемијске реакције и послије ње иста. Ломоносов је на подручју астрономије закључио да венера има атмосферу, а по њему се данас зову кратери на Мјесецу и Марсу.

Посебно су важни његови радови из геологије у коима је у много чему био испред свог времена. Велику пажњу посвећивао је практичној примјени науке, те је изумио читав низ метеоролошких, оптичких и других инструмената.
Уз све то написао је и прву граматику руског језика.

Ломоносов је умро 1765.,у доби од 54 године, а гроб му се налази у Санкт Петербургу.