Киноскоп програм 28. Сарајево Филм Фестивала :: Semberija INFO ::

 

Киноскоп програм 28. Сарајево Филм Фестивала


Сарајево Филм Фестивал најављује овогодишњи програм Киноскоп. У програму ће бити 18 филмова, од којих шест припада секцији Киноскоп Суреал.

"Киноскоп је програм који посебну пажњу посвећује новонасталим талентима и новим трендовима у савременој кинематографији из цијелог свијета, осим филмова из земаља које испуњавају услове за такмичење. Ове године, десет од 18 филмова су дебитантски филмови. Сви филмови дијеле битност и разноликост у свом филмском језику. Ова година је посебна у смислу да се филмови које смо селектирали могу ставити у дијалог једни с другима. Ми заправо не тражимо филмове са специфичним темама, али једном када је избор финализиран волимо да нађемо неке тематске нити. Прошле године неколико филмова Киноскоп програма је истраживало породичне везе. Ове године у програму су многи филмови о губитку", кажу Матилда Хенрот и Алесандро Раја, селектори програма Киноскоп.

Продаја улазница за филмове у програму 28. Сарајево Филм Фестивала у Главном Бокс офису (Босански културни центар, Бранилаца Сарајева 24), почиње сутра, 8. аугуста у 10 сати. Улазнице за филмове у програму 28. Сарајево Филм Фестивала су у продаји и онлајн путем, а могу се купити на tickets.sff.ba или путем веб странице Сарајево Филм Фестивала www.sff.ba. Плаћањем улазница Уникредит Мастеркард® картицама путем онлајн платформе остварујете 30 посто попуста.

28. Сарајево Филм Фестивал бит ће одржан од 12. до 19. аугуста 2022. године, а све информације у вези са фестивалом можете пратити у програмима БХРТ-а.

КИНОСЦОПЕ ПРОГРАМ 28. САРАЈЕВО ФИЛМ ФЕСТИВАЛА:

АЛКАРАС
Шпанија, Италија, 2022, 120 мин.
Режија: Карла Симон
Улоге: Јорди Пујол Долцет, Ана Отин, Xениа Росет, Алберт Бош, Анет Јоуноу, Јосеп Абад, Монтсе Оро, Карлес Кабос, Берта Пипо
Откако знају за себе, чланови породице Соле свако љето проводе берући брескве у своме воћњаку у малом шпањолском селу Алкарас. Али овогодишња берба могла би им бити посљедња јер им пријети деложација. Према новим плановима који изазивају раздор у иначе блиској породици, стабла брескве требала би бити посјечена да би се на њиховом мјесту поставили соларни панели. По први пут, чланови породице суочавају се са несигурном будућношћу и пријетњом да изгубе више од дома.

БЛИЗУ 
Белгија, Француска, Низоземска, 2022, 105 мин.
Режија: Лукас Донт
Улоге: Еден Дамбрине, Густав Де Веле, Емили Деквиене, Леа Друкер, Кевин Јансенс
Интензивно пријатељство тринаестогодишњих дјечака Леа и Ремија изненада се прекида. У настојању да схвати зашто се то догодило, Лео се обраћа Ремијевој мајци Софи. БЛИЗУ је филм о пријатељству и одговорности.

ЉУБАВНА ВАТРА
Сједињене Америчке Државе, 2021, 93 мин.
Режија: Сара Доса
Неустрашиви француски научници Катиа и Маурице Крафт посветили су живот разоткривању мистерије вулкана, лутајући широм свијета у потрази за ватром и у процесу стварајући неке од најспектакуларнијих снимака и фотографија планете Земље. Виђен објективом овога пара, филм љУБАВНА ВАТРА интимна је и фасцинантна визуелна романса која пропитује начин на који је њихова заједничка страст омогућила пионирска истраживања седамдесетих и осамдесетих година прошлога вијека која су помогла да се спасу животи, али у коначници узроковала и њихову смрт. Овај лирични архивски колаж, извучен из стотина сати видеоматеријала и фотографија Краффтових, показује хумор, блискост и неутаживу радозналост који су били интегрални дио њиховог партнерства и заслужни су за њихову заоставштину која је заувијек измијенила наше схватање природе.

ЉУБАВНИ ПАС
Пољска, Мексико, Сједињене Америчке Државе, 2022, 84 мин.
Режија: Бјанка Лукас
Улоге: Џон Дикс, ТЈ Тарвер, Бека Бегнауд, Корине Борделон, Брук Кил Булок, Ерни Шефер
Након што заврши са радом на нафтној бушотини у Тексасу, Џон се враћа у родни град у Мисисипију, гдје ће се суочити не само са потиснутом траумом већ и са друштвом које оплакује умируће америчке митове.

НАЈГОРИ
Француска, 2022, 99 мин.
Режија: Лисе Акока, Романе Гуерет
Улоге: Малори Внекуе, Тимео Махаут, Јохан Хелденберг, Лоиц Пех, Мелина Вандерпланке, Естер Архамбаулт, Матиас Јаквин, Ангелик Гернез, Доминик Фрот, Ремy Ками, Франсоа Кретон, Карима Амароух
У градићу Пикасо, предграђу лучког града Болоња-Сур-Мер на сјеверу Француске, снимат ће се филм. Четверо локалних тинејџера – Лили, Ријан, Маyлис и Јесy – пролазе на аудицији за улоге у филму. Сви у њиховом сусједству су изненађени и питају се зашто су филмаџије бирале само "најгоре"?

НЕМИРИ НА ОСТРВИМА
Француска, Шпанија, Њемачка, Португал, 2022, 162 мин.
Режија: Алберт Сера
Улоге: Беноит Магимел, Пахоа Махагафанау, Марк Сусини, Матахи Памбрун, Александре Мело, Серги Лопез, Монтсе Триола
На отоку Тахитију у Француској Полинезији, високи републички комесар и званичник француске владе ДЕ РОЛЕР прорачунат је човјек беспријекорних манира. његова донекле широка перцепција властите улоге наводи га да навигира кроз високе ешалоне "естаблишмента", као и мутна окупљалишта гдје се дружи с локалним становништвом. Нарочито након што су се почеле ширити упорне гласине о указању подморнице, чије сабласно присуство можда наговјештава повратак француских нуклеарних тестова.

ОГРТАЧ ОД ДРАГУЉА 
Мексико, Аргентина, Сједињене Америчке Државе, 2022, 117 мин.
Режија: Наталиа Лопез Галардо
Улоге: Наилеа Норвинд, Антониа Оливарес, Аида Роа, Хуан Даниел Гарсиа Тревино, Схерлин Завала Диаз, Балам Толедо
Усред тихог развода, Исабел са своје двоје дјеце напушта град и одлази у напуштену сеоску кућу у власништву њене породице. Ускоро открива да је Марíа, сестра њене домаћице, нестала. Када Исабел домаћици понуди помоћ, између двије жене успоставља се прешутни пакт да пронађу несталу Марију. У међувремену, Роберта, полицијска заповједница задужена за истрагу, покушава извући свога сина из канџи картела. Сеоски крај пун је опасности и недоумица, али без обзира на околности, одлучност се не повлачи у сусрету са судбином.

ПОД СТАБЛИМА СМОКВЕ 
Тунис, Француска, Швицарска, Њемачка, Катар, 2022, 92 мин. 
Режија: Ериге Сехири 
Улоге: Фиде Фдхили, Фетен Фдхили, Амени Фдхили, Самар Сифи, Леила Оухеби, Хнеја Бен Елхеди Сбахи, Гаитх Мендаси, Абделхак Мрабти, Феди Бен Ацхоур, Фирас Амри
У хладу смоквиног дрвећа формира се снажна веза међу младим сезонским најамским радницима. Кроз флертовање, међусобну привлачност и одбијање, млади мушкарац и жена осјећају снажну повезаност док се труде да се међусобно упознају и схвате.

ПОСЛИЈЕ СУНЧАЊА
Уједињено Краљевство, Сједињене Америчке Државе, 2022, 98 мин.
Режија: Шарлота Велс
Улоге: Паул Мескал, Френки Цорио, Селиа Ровлсон-Хал
Софи се присјећа заједничке радости и властите меланхолије одмора који је провела с оцем прије двадесет година. Успомене, стварне и измаштане, попуњавају празнине у снимцима мини ДВ камере, док Софи у глави покушава помирити оно што је знала о своме оцу с оним што јој о њему није било познато.

РАТНИ ПОНИ 
Сједињене Америчке Државе, 2022, 114 мин.
Режија: Гина Гамелл, Рилеј Кеоугх
Улоге: Јојо Баптис Вајтинг, Ладаиниан Тундер, Џеси Смокел, Вилма Колхоф, Иона Ред Беар
РАТНИ ПОНИ прати испреплетене приче два млада мушкарца из племена Оглала Лакота који одрастају у Пине Ридге резервату. Све што двадесеттрогодишњи Бил жели је да постигне нешто у животу. Одлучан је да оствари амерички сан, било тако што ће радити као достављач или као узгајивач пудлица. У међувремену, дванаестогодишњи Мато не може дочекати да одрасте и очајнички жуди за похвалом свог младог оца. Када серија импулсивних одлука преокрене Матов живот наглавачке, он схвата да није у стању изаћи на крај са тешким изазовима свијета одраслих. Повезани заједничком борбом да се уклопе и осјете припадност, два млада мушкарца боре се са питањима идентитета, породице и губитка док прелазе свој јединствени пут према одрастању.

САЊАМ ЕЛЕКТРИЧНЕ СНОВЕ
Белгија, Француска, Костарика, 2022, 110 мин.
Режија: Валентина Маурел
Улоге: Реиналдо Амиен Гутиерез, Даниела Марин Наваро, Виван Родригез, Адриана Кастро Гарсиа
Ева не може поднијети чињеницу да њена мајка жели реновирати кућу и ријешити се мачке која је, дезоријентисана након развода Евиних родитеља, почела мокрити гдје год стигне. Ева жели живјети код свог оца који, дезоријентисан попут мачке, проживљава своју другу младост. Иако неспособна препливати океан зрелости, Ева се мора суочити с бијесом који нагриза њеног оца. И сада се почиње прелијевати и у њу.

ВЕЛИКИ ПОКРЕТ 
Боливија, Француска, Катар, Швицарска, 2021, 85 мин.
Режија: Киро Русо
Улоге: Јулио Цесар Тикона, Макс Баутиста Ухасара, Франциска Арце де Аро
Данашња Боливија. Након седам дана хода, Елдер и његови пријатељи рудари стижу у Ла Паз са захтјевом да буду враћени на посао. Изненада, Елдер се почне осјећати лоше... Уз помоћ старе Мама Панче, Елдер и његови пријатељи проналазе посао на пијаци. Али Елдерово стање се погоршава, гуши се и бори се за дах. Мама Панча га шаље Максу – надриљекару, пустињаку и кловну – који га можда може вратити у живот.

КИНОСКОП СУРЕАЛ

ХУЕСРА
Мексико, Перу, 2022, 93 мин.
Режија: Мишел Гарза Цервера
Улоге: Наталиа Солиан, Алфонсо Досал, Маyра Батала, Мерцедес Хернандез, Аида Лопез, Марта Клаудиа Морено
То је требао бити најсретнији период Валеријиног живота. Дугогодишњи сан ње и њеног супруга Раула коначно се остварио: Валерија је трудна. На почетку све дјелује савршено. Но, постепено, она постаје све утученија. У очекивању мајчинства, Валерија се не може ослободити дубоке сумње у саму себе и свеприсутног осјећаја ужаснутости узрокованог визијама бића налик пауцима и других наднаравних пријетњи које су можда дјело силе познате под именом Ла Хуесера. У настојању да се суочи с тим демонима, Валерија се враћа свом старом, безбрижном животу којег се одрекла због Раула, те поново успоставља однос са својом првом љубављу Октавијом.

ИЗЛИЈЕГАЊЕ 
Финска, Шведска, 2022, 87 мин.
Режија: Хана Бергхолм
Улоге: Сири Солалина, Софиа Хеикила, Јани Воланен, Оива Олила, Реино Нордин
Дванаестогодишња гимнастичарка Тиња очајнички настоји задовољити своју изгледом опсједнуту мајку, чији блог "Прекрасни свакодневни живот" представља живот њихове породице као идиличну егзистенцију у перфектно његованом предграђу. Када Тиња у шуми пронађе повријеђену птицу, она односи њено чудно јаје кући, ушушка га у свој кревет и његује га до излегнућа. Створење које изађе из јајета постаје Тињин најбољи пријатељ и оживотворена ноћна мора, гурајући је иза беспријекорне завјесе савршеног живота у поремећену стварност коју њена мајка одбија да види.

ПЕТИ ГРУДНИ ПРШЉЕН
Јужна Кореја, 2022, 64 мин.
Режија: Сјејоунг Парк
Улоге: Јихyеон Парк, Хyеин Мун, Сеукyоунг Хам
Након што љубавни пар оконча своју везу, плијесан се почне накупљати на њиховом одбаченом мадрацу и из ње се рађа мистериозно створење. Створење путује земљом хранећи се пршљеновима својих жртава у покушају да побјегне из кревета, од плијесни и од властите прошлости. Пун тешке чежње и још тежег осјећаја самоће, овај филм вјерно осликава дубоку сјету изгубљене младе љубави и звијер очаја који се рађа из тог осјећаја напуштености.

ПУШЕЊЕ ИЗАЗИВА КАШАЉ
Француска, 2022, 80 мин.
Режија: Квентин Дупие
Улоге: Жилс Лелух, Винсент Лакоста, Анаис Демоустие, Жан-Паскал Зади, Оулаyа Амамра
Након разорне борбе са дијаболичном корњачом, петочлана група осветника, позната под именом Духански тим, се распада. Чланове групе шаљу на обавезни, заједнички једноседмични одмор да покушају ојачати њихову међусобну кохезију. Одмор протиче сјајно све док Лéзардин, император зла, не одлучи уништити планету Земљу.

РАТОВИ ПРОТИВ ЈЕДНОРОГА 
Шпанија, Француска, 2022, 92 мин.
Режија: Алберто Вазкез
У једној далекој далекој земљи, медвједи и једнорози одувијек ратују. Армија плишаних медвједића индоктринира младе регруте како би покренули рат против једнорога који су пријетња опстанку медвједа. Браћа Блуи и Туби су у групи неискусних регрута које пошаљу на опасан задатак спашавања чаробне шуме. Да ли су они спремни за тај изазов? Мјешавина АПОКАЛИПСЕ ДАНАС и БАМБИЈА, филм РАТОВИ ЈЕДНОРОГА прича је о вјековном рату између плишаних медвједића и једнорога са снажном антиратном, еколошки освијештеном поруком.


​БХРТ