У сусрет празницима: Расте цијена прасића у Српској :: Semberija INFO ::

 

У сусрет празницима: Расте цијена прасића у Српској


Максимална цијена по којој произвођачи у Српској продају прасиће за предстојеће празнике је 12 КМ по килограму, а преко тога по вишој цијени продају препродавци, односно шверцери, казали су фармери и додали да мањак понуде диктира цијену.
 
Мишо Маљичић, предсједник Удружења свињара Републике Српске, рекао је за "Независне новина" да је тренутно већа потражња од понуде, али и недавна појава афричке куге у Семберији диктира цијену.
 
"Због мањка свиња на тржишту у Европској унији, али и високе цијене, дошло је до раста цијене и код нас", казао је Маљичић и истакао да садашња цијена код фармера износи око 12 КМ по килограма живе ваге.
 
"Мада постоји тенденција раста у наредних неколико дана, како се буде приближавао Васкрс и једна од највећих српских слава Ђурђевдан, вјероватно ће цијене бити више", казао је Маљичић и рекао је да ће код регистрованих фармера цијена бити виша сигурно за једну марку.
 
"Али не могу да предвидим шта ће донијети препродаја, односно црно тржиште и клаонице, како ће они настојати да профитирају у овој ситуацији", казао је Маљичић.
 
Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да је црно тржиште продаје прасића у Српској веома развијено те да то угрожава произвођаче.
 
Према његовим ријечима, на селу код произвођача тренутна цијена по килограму износи од 11 до 12 КМ.
 
"То цијена за прасиће је до 35 килограма, али ни за предстојеће празнике и славе не би требало да дође до повећања ове цијене, бар не код нас на селима", рекао је Бањац.
 
Милош Т. из Градишке каже да је око 15. априла код једног фармера из околине Градишке резервисао прасе за славу Ђурђевдан, по цијени од 12 марака по килограми.
 
"Купио сам прасе по тој цијени, али како ми је речено када сам куповао, цијене би око Ђурђевдана могле ићи и до 15 КМ. Грађани који славе ће ове године веома скупо проћи за печеницу", рекао је он.
 
(Независне)