МУЗЕЈ САВРЕМЕНЕ УМЈЕТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: СЕДМИЦА ФРАНЦУСКОГ ФИЛМА :: Semberija INFO ::

 

МУЗЕЈ САВРЕМЕНЕ УМЈЕТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: СЕДМИЦА ФРАНЦУСКОГ ФИЛМА


Како су најавили организатори од данас, 18. марта до петка 22. марта са почетком од 19 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске биће одржана „Седмица француског филма“. „Седмицу француског филма“ организују Француски институт у БиХ и Швајцарска амабасада у БиХ у сарадњи са Музејом савремене умјетности Републике Српске.
 
Данас, 18. марта у 19 часова биће приказан први филм под називом „Све руке на палуби“ (À l’abordage), француска комедија из 2020. у режији Гијома Брака, била је приказана на 70. Берлинском међународном филмском фестивалу.
 
Сриједа, 20. март од 19 часова је резервисана за швајцарску комедију „Звук бубњева“ (Tambour battant) признатог режисера Франсоа Кристофа Марзала.
 
У петак, 22. марта у 19 биће приказан посљедњи филм у оквиру ове манифестације а у питању је француско-белгијска анимирана комедија из 2017. „Велики зли лисац“ (Le grand mechant renard) у режији Бенжамена Ренера и Патрика Ембера, урађена по стрипу „Велики зли лисац и друге приче“ познатог стрип цртача и аниматора Бенжамена Ренера.
 
Земље чланице Међународне организације франкофоније су 1988. године изабрале 20. март као Међународни дан франкофоније и од тада око 300 милиона франкофона широм свијета у преко 80 земаља са свих пет континената слави свој заједнички језик. БиХ се прикључила овој великој заједници 2005. године.

За све филмске пројекције улаз је бесплатан.

Филмови су прилагођени и преведени.