НЕДА МАРЈАНОВИЋ, ОБИЉЕЖАВА „СВОЈ“ И ЈУБИЛЕЈ СКУД „СЕМБЕРИЈА“: Учитељица са пјесмом у срцу :: Semberija INFO ::

 

НЕДА МАРЈАНОВИЋ, ОБИЉЕЖАВА „СВОЈ“ И ЈУБИЛЕЈ СКУД „СЕМБЕРИЈА“: Учитељица са пјесмом у срцу


Ове године навршава се 70 година од оснивања СКУД „Семберија“ из Бијељине. Поводом великог јубилеја, у организацији овог културно-умјетничког друштва током цијеле 2024. године, планирано је одржавање бројних свечаности.
 
Један од првих корака у слављеничком низу биће солистички концерт Неде Марјановић, који ће бити одржан 31. марта у Центру за културу „Семберија“.


 
-Концерт се одржава поводом 70 година СКУД „Семберија“, али и мог личног јубилеја – 20 година пјевања у СКУД-у. Биће то остварење моје дугогодишње жеље. Пјеваћу етно, народне и све оне пјесме које неизмјерно волим“, рекла је за „Семберија инфо“ увијек насмијана Неда Марјановић.
 
Она је, како сама каже, слухиста. Оно што чује то и отпјева. Изостанак формалног музичког образовања није је спријечило да пјесмом око себе непрестано шири најљепше емоције. Свој пут уз пјесму веже најприје за црквени хор, потом учешће у вокалној групи „Сембер“, при СКУД „Семберија“, једно вријеме у хору овога друштва, те напослијетку за женску вокалну групу и соло пјевање у СКУД-у.
 
-Волим да пјевам старе пјесме које се у данашње вријеме ријетко имају прилику чути. Некада ме критикују и савјетују да мало освјежим свој музички репертоар а ја само желим да све нас подсјетим на један мали дио нашег огромног културног блага који је нажалост неоправдано занемарен. И ту, заиста, не тражим, нити очекујем икакву материјалну надокнаду. У Народној библиотеци „Филип Вишњић“, осмог фебрара, промовисана је књига „Софка“. Не требам појашњавати ко је била Софка, али ми је част да сам ту вече, у оквиру промоције књиге била задужена да отпјевам неколико Софкиних пјесама. Послије ми је пришло неколико жена и изразило своју срећу и задовољство што су поново чули њене стихове. Од такве публике мени не треба веће награде“, изјавила је Неда Марјановић.


 
Неда је завршила Педагошки факултет, има звање професора разредне наставе или, како дјеца више воле: учитељице. Пет година ради у Предшколској установи „Петар Пан“ у Бијељини. Почела је са вртићком групом као одгајатељица, а потом као учитељица у продуженом боравку. Ових пет година у вртићу представља за Неду још један факултет на којем је, уз најмлађе научила одговорност, бригу, љубав, емпатију...
 
-Сјећам се почетака! Било је јако стресно, како ваљда и треба да буде када се почне радити. Међутим, брзо је све дошло на своје јер сам увијек била окружена дјецом, у једну руку сама сам и дан - данас једно велико дијете тако да смо, малишани и ја у Предшколској установи „Патер Пан“ брзо постали велики пријатељи. Искуство са њима ми је потврдило да увијек треба бити отворен, комуницирати с њима и при томе водити рачуна, наравно. Они су дјеца, чиста, невина, а ја имам осјећај да се понекада погледима споразумијевамо“, са осмијехом за ,,Семберија инфо’’ говори Неда Марјановић, додавши да ју је љубав према дјеци одвела у још један пројекат.
 
Ради се наиме, о едукативним радионицама „Tinker Labs“ Бијељина намијењеним за дјецу узраста од четири до 14 година.


 
И овдје Неда Марјановић има прилику да на нов, креативан и занимљив начин дјеци приближава детаље математике, хемије, биологије... и да буде срећна због тога.
 
(Семберија инфо)