Бијеле ноћи у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Бијеле ноћи у Бијељини



Семберија инфо: С. Ристановић

У Галерији Центра за културу „Семберија“  Бијељина вечерас је одржан културни догађај посвећен лику и дјелу великана руске и свјетске књижевности Ф. М. Достојевског под називом „Бијеле ноћи у Бијељини“. Организатори овог културног догађаја били су Друштво „Планета књига“ из Бијељине, као и Центар за културу „Семберија“ Бијељина, а специјални гости били су проф. др Драган Петровић и књижевница Ангелина Петровић.



- Ово вече смо посветили Достојевском, јер сви знамо да је он један од највећих свјетских романсијера. Посјетиоци су имали прилику да уживају у богатом садржају, јер је вече било пропраћено читањем и говорењем поезије и руске књижевности од стране домаћих учесника. Програм је све вријеме био пропраћен руским пјесмама у извођењу вокално – инструменталног  састава „Петроплавловски појци“. Наш циљ и наша жеља била је да организујемо нешто ново, што до сада није била пракса и што се није дешавало у Бијељини и надамо се да ће у будућности оваква културна манифестација постати традиционална“, рекла је Тања Драгић, једна од организатора „Бијелих ноћи у Бијељини“ и члан Друштва „Планета књига“.



Професор др Драган Петровић, истакао је задовољство на гостовању на „Бијелим ноћима у Бијељини“ и казао да је вечерас говорио о Достојевском, као и о амбијенту у то вријеме у Русији, као и данас.

- Достојевски је био један од највећих писаца Русије и светски познат. За нас Србе је веома битно да се он веома позитивно односио према Србима за време Великог рата. Тада је велики број руских добровољаца учествовао у ратовима, као што је био босанскохерцеговачки устанак, када су Србија и Црна Гора ратовале против Отоманске империје. Према томе, и у данашње време када се мења светски поредак, Достојевски је остао једно заштићено име светске културе, тако да ми је било велико задовољство да у Бијељини, једном прекрасном граду да учествујем у овој манифестацији“, закључио је Петровић.