Преминуо Срђан Попов :: Semberija INFO ::

 

Преминуо Срђан Попов


Foto: Youtube printscreen/ SKYMUSIC ENTERTAINMENT / SE
Београдски кантаутор Срђан Попов преминуо је након краће болести.

Мултуинструменталиста (виолина, гитара,бас) још као тинејџер је заволио роцкабиллy музику, па је са својих 15 година већ пјевао у свом првом бенду, углавном обраде музике педесетих година, објавио је Курир.

Када се у музичкој школи Станковић отворио јазз одељак, међу први уписницима био је и Срђан, који је завршио школу јазз пјевања код професорке Владане Марковић. У бенду 16 Тонс свирао је и пјевао све ретро музичке правце.

Са бендом су имали јако пуно концерата по београдским клубовима.

Уз пут је радио са многим блуз, џез и поп рок бендовима што студијски, што уживо. 16 Тонс су касније постали цовер бенд који је свирао репертоар обрада како страних тако и домаћих композиција из '50 и '60-их година.

Након повратка из Канаде, почео је да ради ауторске ствари опет инспирисане гипсy јазз и акустиком а главна инспирација били су му Ваyа Цон Диос.  Срђан је прво снимио албум ауторских пјесама "Црни кабаре" (Менарт Србија, 2022), а затим је под утицајем група попут Страy Цатс које су током осамдесетих направиле свој ревивал 50-тих и 60-тих, као и под утицајем сwинг ревивала који се десио у Америци деведестих, одучио да осмисли свој избор старих домаћих хитова из тог времена,  са посебним освртом на дјела Дарка Краљића, као и препеве чувених композиција Роцца Гранате, Цхуцк Беррy-ја, итд. Резултат је одличан албум "Сwинг 011" (Менарт Србија, 2022) који је изашао на ЦД-у, а на коме се нашла и Срђанова ауторска песма, "Стари контрабас".

Његов таленат, познавање и љубав према музици су били оно по чему ћемо памтити умјетника, а топлина, непосредност и шарм су оно по чему ћемо га памтити као човјека.

Срђан Попов биће сахрањен на Новом гробљу, у петак, 13.10.у 10h.

(Независне)