Југословенско драмско позориште обиљежило 75 година рада :: Semberija INFO ::

 

Југословенско драмско позориште обиљежило 75 година рада


Додјелом годишњих награда и других признања,  Југословенско драмско позоришта (ЈДП) у Београду обиљежило је свој дан - 3. април и 75. година рада.

Годишње награде за режију добили су Јагош Марковић за"Чудо у Шаргану", Вито Тауфер за "Едипа" и Егон Савин за "Развојни пут Боре шнајдера", саопштило је ЈДП.

Годишње награде добили су глумице и глумци: Анита Маничић за улогу Иконије и Сања Марковић за улогу Цмиље у представи "Чудо у Шаргану", Ненад Јездић за насловну улогу у представи "Развојни пут Боре шнајдера" и улогу Просјака у представи "Чудо у Шаргану".

Лауреатри су и Милан Марић за улогу Едипа, Наташа Нинковић за улогу Јокасте и Марко Радојевић за улогу Певача у представи "Едип", као и Јована Беловић за улогу Лавиније у представи "Тит Андроник".

Годишње награде добили су и Слобода Мићаловић за улогу у комаду "Она" и Милена Васић за улогу Федре/Магдалене и Наташа Тапушковић за улогу Сапфо/Терапеуткиње у представи "Ватре".

Награда за љепоту говора;"Др Бранивој Ђорђевић" припала је Милану Марићу за улогу у представи "Едип", навели су у саопштењу.

Лана Цвијановић је лауреаткиња годишње награде за костимографију и посебан умјетнички допринос у представи "Развојни пут Боре шнајдера", а Ирена Поповић за музику у представи "Тит Андроник".

Годишња награда за изузетан допринос високим стандардима пословања додијељена је дизајнерима свјетла Јовану Станкићу и Синиши Чупићу, главној гардероберки љиљани Недељковићи, креаторки сценске маске Гордани Јаџић и графичком дизајнеру Адаму Ракичевићу.

Награду "Бранка и Млађа Веселиновић" за најбоље глумачко остварење на сцени ЈДП-а добио је Милан Марић за улогу "Едипа" у истоименој представи.

Награда "Небојша Глоговац" за изузетну умјетничку креацију младог глумца припала је Јоакиму Тасићу за улоге Гласника из двора у представи "Едип" и Сатурнина у представи "Тит Андроник".

На прослави је представљена монографија Александра Милосављевића о Театру "Бојан Ступица" и најављен први број Е-магазина који ће сваког мјесеца бити доступан на сајту Позоришта и друштвеним мрежама.


​БЕТА / БХРТ