Божић по грегоријанском календару :: Semberija INFO ::

 

Божић по грегоријанском календару


Римокатоличка црква и сви хришћани који вријеме рачунају по грегоријанском календару данас славе Божић, најрадоснији празник којим се обиљежава рођење Исуса Христа.

Широм планете прославља се празник који симболизује долазак сина Божјег на земљу.  

Како учи хришћанство, Исус Христос рођен је тачно у поноћ, када се најсјајнија звијезда која се кретала од истока ка западу зауставила изнад пећине крај Витлејема.

Његово рођење донијело је свјетлост истине људском роду, чиме је испуњено старозавјетно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Мир од Бога треба ширити

Понуђени мир од Бога треба ширити у породици и животној средини, те бити радостан и испуњен добротом и љубављу не само једном годишње, него свакодневно. 

Порука је то коју је упутио бањалучки бискуп Фрањо Комарица католичким вјерницима у БиХ, али и широм свијета, који у недјељу прослављају најрадоснији хришћански празник - Божић.

Он је свим вјерницима католичке вјероисповијести честитао предстојећи Божић, уз поруку да је другима око себе потребно показати отвореност за живот, залагање и солидарност.

- Потребно је то чинити свакодневно, а не само једном годишње, истински доживљавати и проживљавати усрећујући садржај светковине Божића. Свима вама, драга браћо и сестре, желим од срца да вам то успије и ове и свих наредних година - рекао је Комарица, који је пожелио благословљену и плодну новим дјелима нову годину.
 
Поводом Божића, патријарх српски Порфирије поручио је да радост предстојећег празника треба да ''испуни душе и срца свих хришћана како бисмо сви славили име Божје у вијекове вијекова".     
 
Папа Фрања је синоћ служио мису у Базилици Светог Петра у Ватикану када је упозорио да похлепа и глад за још више моћи наводи неке да "конзумирају своје сусједе", алудирајући на рат у Украјини и друге конфликте у свијету.

Папа Фрања подсјетио је на похлепу и конзумеризам у разним облицима, и позвао вјернике на повратак изворним вриједностима слављења Божића и солидарност са жртвама рата и сиромашнима.

Божић, као и Ханука и Нова година, како је саопштила америчка свемирска агенција НАСА, традиционлано се у континуитету обиљежавају 22 године заредом и на Међународној свемирској станици.

 Јасле дочаравају услове у којима је Христос рођен 


Верници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом. 

Обичај да се у цркве поставе јасле, са фигурама које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је Христос рођен, потиче из 13. вијека.

Такве јасле у својим домовима данас имају и вјерници. 

Мноштво божићних обреда разликује се од мјеста до мјеста

Мноштво је божићних обреда, који се разликују од мјеста до мјеста, од државе до државе.

За Мексикo рецимо, типична је Божићна прича позната као "пасторела", којом се започиње одбројавање до Божића.

На забаван начин препричава причу о рођењу Исуса, обогаћену мексичком традицијом, историјом, локалном музиком и сатиром.


Глас Српске