Злоупотребљавање дјеце у изборним кампањама :: Semberija INFO ::

 

Злоупотребљавање дјеце у изборним кампањама


Foto - Pixabay
Централна изборна комисија Босне и Херцеговине и институције које се баве заштитом дјечијих права апелују на политичке субјекте да не злоупотребљавају дјецу у изборној кампањи. Апелују и на родитеље да дјецу не воде на политичке скупове да би их заштитили од непотребног излагања. Ово питање није третирано у Изборном закону и санкције не постоје.

Сваке двије године мјесец дана пред изборе свједоци смо колико се дјеца користе у сврху кампање. Сходно томе, апелују и надлежне установе и на политичке субјекте, медије, али и родитеље.

ГОРДАНА РАЈИЋ, Омбудсман за дјецу Републике Српске

"Оно што је посебно проблематично јесте и фотографисање и ту стално апелујемо и на родитеље и пол субвјекте и медије нити у кампањи ни када се говори и пол субјектима. Било какво кориштење фотографија са дјецом руше њихово право на приватност и у коначници може довести до злоупотребе од трећих лица."

Није само фотографисање присутно, проблем је и довођење дјеце на изборне трибине, те организовање скупова у просторијама које колективно похађају дјеца, те посјете школама и вртићима. Међутим, највећи је проблем што санкција за ово нема.

ЖЕЉКО БАКАЛАР, члан ЦИК-а БиХ

"Наш изборни закон не познаје такву врсту прекршаја од стране политичких странака. Ми смо у измјенама изборног закона иницирали да се унесе да та форма и заговарамо да се дјеца не злоупотребљавају у те сврхе. Трансцрипт Старт: 19:15:44 Дуратион: 00:00:14 Међутим, медијима је дато право да током кампање одбију оглашавање за политичке субјекте који у својим видео спотовима користе малољетнике."

РАК БиХ

„Агенција овим путем подсјећа носиоце дозвола који су у обавези да прате активности политичких субјеката на одредбе којима је кориштење малољетника у политичке сврхе забрањено“

Из социолошког угла посматрано, ово је модел који се годинама примјењује и то не само у нашем друштву. Једноставно је, наводе социолози, ријеч о класичној злоупотреби дјеце да би бирачи омекшали, јер се игра на карту традиционалних вриједности и уважавања породице.

ВЛАДИМИР ВАСИЋ, социолог

"То је једна добро увјежбана политичка шарада гдје они покушавају да нам с еприкажу да нам се прикажу као људи из народа, јер сви знају да смо слаби на дјецу и на те традиционалне вриоједности. Било би паметније да се види шта ће урадити да тој дјеци створе услове за живот"

Како измјене изборног закона још нису на видику тако ће и питање забране сваког вида злоупотребе дјеце у политичке сврхе морати причекати. Тренутно је могуће ослонити се само на свијест родитеља, мање на свијест политичких кандидата.


БХРТ