КУЛТУРА ПРИБЛИЖИЛА УГЉЕВИК И ЛОЗНИЦУ: САБОР ВУКОВИХ И ФИЛИПОВИХ ЗЕМЉАКА :: Semberija INFO ::

 

КУЛТУРА ПРИБЛИЖИЛА УГЉЕВИК И ЛОЗНИЦУ: САБОР ВУКОВИХ И ФИЛИПОВИХ ЗЕМЉАКА


Foto
Вуков сабор, највећа и најстарија манифестација културе, код Срба, који се одржава 89. пут и чије свечаности почињу 12. а завршавају се 18. септембра у Тршићу, родном селу Вука Караџића, оца наше писмености и културе, су, заправо, деценија сабори Срба, не само из Србије и окружења, већ и из расејања, каже Милорад Јовичић, шеф кабинета начелника Општине Угљевик, после посете Тршићу и Лозници, са колегама из локалне самоуправе.

И ове године, како каже, као и претходних, велики број људи нашег краја ће боравити у Лозници, Тршићу и Бањи Ковиљачи, гдје ће бити саборске свечаности, одржавајући тако везе са матицом онако како  је чинио Филип Вишњић, чувени народни пјесник и гуслар, родом из Горње Трнове, код Угљевика.

  -Угљевик и Лозница, посљедњих више од деценију и по имају сјајне односе у свим областима живота и рада, а највеће мостове направила је баш култура, па су програми, у част Вуку, заједнички извођени и у Тршићу, и у Лозници, и у Угљевику . То је, на неки начин, подстакло иницијативу  да се у Трнови подигне Спомен кућа Вишњићу као реплика оне у Тршићу његовом саборцу и пријатељу Вуку Караџићу-наводи Јовичић.

Јовичића и госте из Угљевика, срдачно је дочекао градоначелник Лознице, Видоје Петровић, човјек који је доприњео ренесанси и Тршића и Вуковог сабора, позвао је Угљевичане, да долазе, непрестано у овај дио Србије, а посебно да шаљу таленте у Образовно културни центар „Вук Караџић“, који је за младе, који су наклоњени друштвеним, хуманистичким наукама као нешто што је Петника, код Ваљева, за природне науке.

-Лијеп је осјећај чути како у Тршићу дивно „жубори“ српски језик -рекао је Јовичић, поносан кад је чуо од домаћина да је слична мелодичност и у подмајевичком крају, само што се користи ијекавица, једна од драгоцјености наше културе и писмености, која је, својевремено, срећом, одбрањена у Републици Српској.