IZLOŽENA DVA AVIO MOTORA NA TGU U BIJELJINI POVODOM 80 GODINA POSTOJANJA KOMPANIJE :: Semberija INFO ::

 

IZLOŽENA DVA AVIO MOTORA NA TGU U BIJELJINI POVODOM 80 GODINA POSTOJANJA KOMPANIJE


Kompanija "Orao" a.d. Bijeljina izložila je na tgu u centru grada izložbu dva avio motora, a razlog jeZlatna medalja „Knez Ivo od Semberije“ koju u dobili povodom Dana grada. 



-Medalju smo dobili za 80 godina postojanja u okviru vazduhoplovsta. Ovo je jubilarna godina i veoma značajan jubilej, ali i tradicija koja se morapoštovati“, rekao je Mladen Lemez, vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomske poslove. On je podsjetio da je kompanija osnovana u Pančevu davne 1944. godine, potom je uslijedila dislokacija u Rajlovac, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, preseljena u Bijeljinu. Preseljenje kompanije obavljeno sa oko 2.000 kamiona.




-Ponosni smo na podatak da je ograda oko kompanije u Bijeljini takođe preseljena, kao i jedna vrata koja se nalaze na ulazu u kompaniju. To za nas predstavljasimboliku, jer se i dan danas vide oštećenja od metaka i granata i željeli smo da sačuvamo sjećanje na taj period. Ono što je veoma bitno naglasiti je činjenica da su za kompaniju 23 čovjeka, radnika Orla, dali svoje živote. U središtu kompanije imamo spomenik koji podsjeća na njihovu žrtvu i daje smjernice kako svi treba da se postavimo prema kompaniji, porodici i Republici Srpskoj“, rekao je Lemez. Na trgu je pored izloženih motora, upriličena i izložba fotografija koja prezentuje bogatu istorijukompanije "Orao" i osam decenija uspješnog rada u vazduhoplovnoj industriji. Kompanija „Orao" dugi niz godina zauzima važno mjesto u domaćoj i međunarodnoj vazduhoplovnoj industriji. Izložba će trajati danas, 28. septembra, do 15 časova.

Semberija info