У ТОКУ ЈЕ 17. ЛИКОВНИ САБОР „МИЛАДИН ЛУКИЋ" МАЈЕВИЦА 2024 :: Semberija INFO ::

 

У ТОКУ ЈЕ 17. ЛИКОВНИ САБОР „МИЛАДИН ЛУКИЋ" МАЈЕВИЦА 2024


У Лопарама је у току 17. ликовни сабор „Миладин Лукић" Мајевица 2024 који окупља велика имена из свијета ликовне умјетности из Републике Српске и Србије.

Општина Лопаре је покровитељ сабора, кога је свечано синоћ отворио начелник Радо Савић, а поред сликара који учествују на смотри само отварање је оплеменио својим наступом женски етно хор из Лопара под руководством Јована Радовановића.

Директор лопарског Центра за културу Мирко Стевић је казао да је овогодишњи сабор почео 23. јуна, те да наставља традицију саборовања сликара и вајара на Мајевици коју је започео мајевички сликар покојни Миладин Лукић у свом Атељеу 313.

Сликар и мозаичар из Београда Снежана Лазаревић Бекрић је рекла да дуги низ година учествује на сабору.

„Упознала сам Миладина Лукића у колонији Јазек и он ме позвао на окупљање ликовних умјетника које је почео да организује на овом простору што ме је одушевило, јер овдје су дивни предјели, планине, шуме и народ. Упознала сам обичаје и схватила да смо ми исти људи, сви волимо да стварамо и да се дружимо“, саопштила је Бекрићева.

Она је изразила задовољство што сабор окупља умјетнике из разних крајева, што се добро развија и пружа им прилику да раде у друштву са сличним себи.

Бекрићева је, поред слика које ће насликати на сабору, у Лопаре донијела мозаик који представља женски торзо у простору за шта су употријебљене ситне коцкице мермера и муранско стакло у боји, које купљено у Венецији.

Наведени мозаик, према њеним ријечима, представља љепоту женског тијела, стуб породице и вриједност живота.

Сабор сликара на Мајевици ће ове године трајати до 29. јуна, а биће затворен изложбом слика са претходног окупљања.

Ликовни умјетници који учествују на овогодишњем сабору су Будо Славковић, Драгана Купрешанин, Душан Микоњић Махер, Здравко Мићановић, Снежана Лазаревић Бекрић, Душица Топаловић, Братислав Хеђеши, Пеђа Миловановић, Срђан Ћеранић, Рада Шакотић, Кирил Димитров, Данило Вуковић, Младен Лазаревић, Радомир Ђурић и Обрад Лукић.