Скупштина града Бијељина: Усвојен извјештај о ребалансу буџета :: Semberija INFO ::

 

Скупштина града Бијељина: Усвојен извјештај о ребалансу буџета


Одборници Скупштине града Бијељина усвојили су данас, на 39. редовној сједници, извјештај о извршењу буџета града за првих шест мјесеци ове године.



Образлажући извјештај о извршењу буџета, начелник Одјељења за финансије Младен Савић подјестио је да је изворни буџет за ову годину био планиран на износ од 51.258.148 КМ, те да је ребалансом увећан на 62.758.148 КМ.

„У првих шест мјесеци остварили смо приходе у износу од 21.203.933 КМ, што износи 44 одсто од укупног годишњег плана. У односу на оперативни, полугодишњи план извршења је мањи за 13 одсто. Приход од ПДВ-а био је мањи за 2,6 милиона КМ. Осим смањења прихода, забиљежили смо и смањење расхода, а буџетски расходи су износили 17.029.022 КМ. На основу те разлике остварен је бруто буџетски дефицит од 4,2 милиона КМ“, изјавио је Савић, нагласивши да би до краја буџетске године требало да буде реализован планирани буџет.



У наставку сједнице усвојена је информација о жетви стрних жита и припремама за јесењу сјетву у овој години. С обзиром на то да су све раније предложене мјере за побољшање стања у области пољопривреде остајале мртво слово на папиру, договорено је да се организује заједнички састанак са представницима ресорног министарства. Усвојен је и приједлог одлуке о програму кориштења средстава за подстицај у пољопривреди којом је предвиђено да се посредством  Аграрног фонда у овој години за подстицаје издвоји укупно око 1,6 милиона КМ.

Одборници су усвојили и одлуку о упису ученика у први разред основне школе, као и о упису у први разред средње школе. Констатовано је да се из године у годину смањује број ђака првака. Ове године уписано их је 848, што је за 57 мање него у прошлој школској години.

Одборници су усвојили и одлуку о субвенционисању превоза ученика у овој школској години. Због новог начина организовања школских смјена, четири умјесто двије, субвенција ће по ученику бити повећана са ранијих 20 на 30 КМ по ученику.

Извјештај о раду Јавног комуналног предузећа „Градско гробље“ за 2019. годину, са планом пословања за ову годину, није није добио подршку одборничке већине. Због дуга од око 130.000 КМ на име обавезе измирења ПДВ-а, одлучено је да Градска управа помогне рјешење овог проблема како би жиро – рачун овог предузећа био деблокиран. Одборници су усвојили извјештај о пословању АД „Комуналац“, као и информацију о испоруци топлотне енергије за грејну сезону 2019/20. годину. У информацији о предузетим мјерама и утрошеним средствима за вријеме пандемије истакнуто је да је за те намјене до сада утрошено 1,6 милиона КМ.

Коментаришући усвојене одлуке и информације на крају сједнице, предсједник Скупштине Александар Ђурђевић је изјавио да су одборници у једној конструктивној атмосфери усвојили већину одлука, као и неколико приједлога и иницијатива.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић
​Фото - Б.Милошевић