Поводом међународне године заштите биља: Семинар о заштити здравља биља :: Semberija INFO ::

 

Поводом међународне године заштите биља: Семинар о заштити здравља биља


Поводом међународне године заштите здравља биља на Универзитету „Бијељина“ организован је семинар о заштити здравља биља.  У име Универзитета „Бијељина“, проф. Др Боро Крстић, директор универзитета каже да је циљ оваквих семинара да се дође до што здравије хране за конзумацију, самим тим и до здравије популације.



„Организатор семинара је Управа БиХ за заштиту здравља биља, а укључени су и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, комора инжењера пољопривреде РС и Град Бијељина. Наш универзитет, посредством Пољопривредног факултета и мини катедре на којој с еизучава више предмета, посебну пажњу поклања технологији заштите биља, општој и посебној фитофармацији, љековитом биљу. Наши студенти на тај начин стичу неопходна знања која су им добродошла у пољопривредним апотекама. На Фармацеутском факултету имамо предмете који се односе на биље и заштиту биља. Кроз студијске програме ми смо укључени у ову тему“, каже професор Крстић. 

Говорећи у име Министарства пољопривреде, др Зоран Малетић каже да без адекватне заштите биља нема ни рационалне пољопривредне производње.



„Нама је производња хране у Републици Српској основ економског опстанка. Ми смо и законску регулативу мијењали и прилагођавали условима за примјену најновијих средстава за заштиту биља. Циљ је да  се заштити здравље биљака, али, истовремено да се обезбиједи и прехрамбена сигурност и здравље људи. Још увијек имамо велике проблеме са пандемијом вируса корона. Упркос томе, ми смо обезбиједили произвођачима и потрошачима сигурност, у смислу довољних количина хране које су произведене уз добру заштиту биљака“, каже др Малетић, истичући да је ово била повољна година за пољопривредне произвођаче, у смислу временских услова, јер се болести биљака нису развијале, те су се мање користила и заштитна средства.

Професор др Зоран Перковић, у име Управе БиХ за заштиту здравља биља, каже да нови трендови упућују на све већи спектар корова на њивама, са све мање активних материја и дозвољених пестицида који се могу користити у пољопривреди за сузбијање корова и заштиту биља од болести и штетника.



„Овим скупом желимо послати снажну поруку да пољопривреди морамо дати пуно већи значај него што је то било до сада. Без сопствене, стабилне производње, ниједна земља не може гарантовати прехрамбену стабилност свог становништва. Видјели смо и случајеве да су многе земље у окружењу у вријеме пандемије вируса корона билансирале и дјелимично забраниле извоз одређених пољопривредних производа. Овај скуп треба јасно да пошаље поруку да нам треба нови концепт пољопривредне производње по коме ћемо пољопривредним произвођачима дати далеко већи значај кроз низ системских мјера“, истакао је професор Перковић.

О методама у заштити биљака, у функцији очувања животне средине говорила је на семинару Доц. др Марија Цвијановић, док је о савременим тенденцијама у сузбијању корова говорио доц. др Раденко Степић, обоје предавачи на Пољопривредном факултету Универзитета Бијељина.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић
​Фото - Б.Милошевић