Бијељина: Почела јавна расправа о ребалансу буџета за 2018. и нацрту буџета за 2019. годину - Нема повећања плата и материјалних трошкова :: Semberija INFO ::

 

Бијељина: Почела јавна расправа о ребалансу буџета за 2018. и нацрту буџета за 2019. годину - Нема повећања плата и материјалних трошкова


У великој сали зграде градске администрације у понедељак 3. децембра 2018. године почела је јавна расправа у ребалансу буџета за 2018. и нацрту буџета за 2019. годину. Јавна расправа почела је састанком представника Одјељења за финансије са директорима и представницима јавних установа и организација, а након што се јавна расправа обави и са осталим корисницима буџета, очекује се да до 15. децембра буду спремни приједлози за Скупштину Града.
Славко Башић, начелник Одјељења за финансије, у уводу је рекао да за ребаланс и за нацрт буџета важе препоруке Министарства финансија Републике Српске, које и даје сагласност на приједлоге у вези са буџетом.
-Приликом првог овогодишњег ребаланса није било ограничења од стране Министарства, али сада су дате препоруке које се своде на то да нема повећања плата и материјалних трошкова, чак и тамо гдје је дошло до проширења капацитета и нових запошљавања, рекао је начелник Башић, додавши да ће бити могуће неке реалокације, али само ако буде довољно прихода.
Он је даље рекао да буџет Града Бијељина за наредну годину неће прелазити 49 милиона КМ, што вјероватно неће бити довољно за реализацију свега што би требало урадити. 
-Изградња канализације је велики терет и тај пројекат треба да се заврши у мају 2019. године, због чега је, највјероватније, потребан и кредит од око пет милиона марака. Дакле, можемо потрошити само онолико колико будемо имали. Иако је препорука била да се плате и материјални трошкови смање на ниво ранијих година, у нацрту буџета за 2019. годину нисмо смањивали, али ни повећавали плате, рекао је Башић.
Директори и представници јавних установа и организација упозорили су да постоје непланирани проблеми, као што је хаварија котла у Техничкој школи „Михајло Пупин“, због чега се настава одвија уз скраћене часове. Из Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ поновили су да је дошло до проширења капацитета и нових запошљавања, због чега су неопходно повећање ставке за плате.
С друге стране, Професионална ватрогасна јединица у 2018. години има непотрошена новчана средства, планирана за набавку неопходне опреме, а нису потрошена због компликација око  система јавних набавки.

Извор: Семберске новине